Aktuell

Kjenner hver eneste meter

av Curt den 2014-05-27

Post image for Kjenner hver eneste meter

Hagbart Vebostad fikk æren av å føre stafetten for Gnagsår over målstreken i 1990. Det året hadde de vært med i 20 år og Hagbart lagleder like lenge. Sammen med Per Johan Tiller, på høyre siden av Vebostad med fanen.
Det finnes mange som har løpt mye i St Olavsloppet’s 26 årlige historie. Men å ha løpt alle stekninger finns det sikkert ikke mange av. Kanskje er det bare Hagbart Vebostad  (72) som løper for Gnagså. Laget med utgangspunkt på Tiller i Trondheim.

Det var for noen år siden Hagbart begynte å tenke på at han hadde løpt de fleste steder. Etter nøye gjennomtanke manglet bare to strekninger. Til slutt sto distansen i Østnesbakkene i Verdal igjen. Den ble gjennomført for et par år siden.

-Jeg syntes dette var veldig artig å få til når det allikevel viste seg å være så nært. Har selvsagt ikke løpt alle begge veier men distansen har jeg fått med. I 1991 var jeg med å etablere Gnagsår som hadde utgangspunkt i et veddemål i et selskap. Navnet kom av at vi ønsket et artig navn, smiler Hagbart som sammen med Per Johan Tiller har vært l førersetet for å få etablert et lag alle år og blir nå lagledere for 24 år på rad.

Hagbart Vebostad er fra Kvæfjord og kom til Trondheim siste halvdel av åttitallet. Heimplassen hans er kjent for ei kake under betegnelsen verdens beste. Det har ikke Hagbart blitt, men tretti medaljer fra veteran-NM vitner om at den lettløpte langdistanseløperen har hevdet seg godt. I løpssammenheng er det Strindheim som er representasjonsklubb og tross godt voksen alder har han ikke holdt på så lenge.

-Jeg startet med løping i 1990. Etter at jeg kom til Trondheim fant jeg ut at jeg måtte ha noe å gjøre på fritiden. Formen har alltid vært bra men noen form for konkurranse ble det ikke før jeg var 49 år. Jeg husker at jeg løp Tordenskjoldløpet på 48 min det året jeg debuterte. Det samme ble tiden i år. Kan si jeg er tilbake der jeg startet men alderen krever jo sitt, forteller Hagbart Vebostad.

At løpsveteranen har et løpstalent er det ingen tvil om. Han har fullført rundt førti maraton og bestetiden er 3,04,59 fra Hadsel maraton. Den gang var han 63 år og er en utmerket tid også for en ung løper. Bestetiden på 10 km er 38,12 (56 år).

-Jeg har konkurrert mye, opptil femti starter hvert år og jeg har tro på at det er den beste treningen. I tillegg er jeg nøye på å få med meg gymnastikk slik at kroppen holdes myk. Jeg har holdt meg frisk, ikke opplevd strekk og knærne har vært gode. Tror mye av det kan tilskrives vektleggingen av styrkeøvelser. Jeg har en rask muskulatur og har mange ganger hatt glede av mine spurtegenskaper, forteller Hagbart med tett innpå tre meter i stille lengde som ung (2,96).

Det har blitt mange og lange etapper for den tidligere Regionsjefen for Råfisklaget (Nord Trøndelag, Sør Trøndelag og Helgeland, 1993-2003).
-Det har vært fine løpsopplevelser langs veien mellom Trondheim og Østersund. Stafetten er et fantastisk arrangement. Jeg har heller ikke opplevd noen sprekk eller fått andre negative opplevelser. Noe jeg synes er negativt er at det er for mange lag som henter inn løpere for å hevde seg. Da kommer noe av det lokale initiativet bort. Jeg og Per Johan har alltid holdt følge med laget som lagledere i alle år og jeg tror ikke sånne jobber er slike det er kø til. Når det gjelder påmeldingsavgiften synes jeg den begynner å bli høy nok for oss som betaler dette selv.
-Det er et fantastisk folkeliv og jeg tenker at det er for lite pressedekning, spesielt av regionens største avis.  Nå gleder vi oss bare til å få starte med årets stafett. For min del håper jeg det blir mange etapper i årene som kommer. Per Johan Tiller bestemmer hvor jeg skal løpe og da blir det bare å ikle seg den røde singletten, få på seg startnummer 182 og møte opp i rett tid, avslutter en klok langdistanseløper, med stor løpsglede.

 

 

 

Langrennsløperne preger mange lag.

av Curt den 2014-05-13

Langrennsløpere i Norgestoppen og trofaste deltakere i St Olavsloppet. Fra venstre, Tomas Northug, Mosvik, Niklas Dyrhaug, Skogn og Ole-Marius Bach, Namdal løpeklubb.

Langrennsløpere i Norgestoppen og trofaste deltakere i St Olavsloppet. Fra venstre, Tomas Northug, Mosvik, Niklas Dyrhaug, Skogn og Ole-Marius Bach, Namdal løpeklubb.

MERÅKER. Langrennssesongen er akkurat avsluttet. Grovamila er et lokalt renn der mange sterke løpere deltar. Felles for svært mange av deltakerne er at de skal delta i St Olavsloppet.

Lag som Skogn og Namdal løpeklubb har tradisjonelt mange skiløpere på sin lagoppstilling. Vinneren av Grovamila, Niklas Dyrhaug har vært med og seiret med Skogn mens Ole-Marius Bach har vært på Namdal Løpeklubb sitt vinnerlag. Begge har deltatt mange ganger på stafetten mellom Trondheim og Østersund. Bach har flest deltakelser av de to, og deltatt både for Kolvereid, Mosvik og Sandvollan før han de siste årene har vært med i elitelaget til Namdal.

-Jeg synes dette er det fineste arrangementet jeg kan være med på. Det er en folkefest og sosialt artig. De fire dagene er ypperlig i forhold til trening for den kommende skisesongen. Jeg forbereder meg ikke noe spesielt på løpet men det viser seg at det vanligvis går fortere for hver dag, sier den nå Meråkerbosatte Bach som kan se tilbake på seier i VM sprint U-23 fra 2010.

Bach mener stafetten har utviklet seg bra de siste årene.

-Jeg synes det er et godt gjennomtenkt opplegg når en tenker på utfordringene med at løpet foregår i trafikken. Flyten har blitt bra. Noen forandringer må til i forhold til å få med flere i den øverste klassen. Jeg er spent på hvordan årets nyordning vil slå ut når det gjelder interessen hos de lagene som har figurert øverst de siste årene, sier Ole-Marius Bach.

Niklas Dyrhaug har nettopp avsluttet skisesongen med en overbevisende seier i Flyktingerrennet og en andreplass i Skarverennet. Tydalingen har ofte viste seg som en sterk løper og ble kastet inn i konkurranseklassen i St Olavsloppet bare 14 år gammel.

-Jeg ble da hentet inn til Trønder-Øst og var den desidert yngste på laget. Etappen husker jeg godt, den var mellom Åre golfbane og Duved. Jeg husker også at jeg passerte Rindals-Troll sin løper og det var en stor oppmuntring. Det ble et par tre år med Trønder-Øst før jeg var med Selbu- og Tydal løperteam i mosjonsklassen. De siste årene har jeg stort sett ikledd meg Skogn’s grønne løpsdrakt, forteller Dyrhaug, som forrige sesong var opptatt med treningssamling og ikke hadde mulighet til å delta i St Olavsloppet.

-Jeg synes at St Olavsloppet er et jevla bra arrangement. Vi blir en gjeng på tur og det gir oss gode treningsøkter. Treffer mye kjente folk de fire dagene og føle at vi får hele pakken med dette. Som arena er stafetten en utmerket måte for å få rekruttert nye løpere. Det er veldig bra for bredden innen miljøet. Om jeg skal mene noe om forbedringer, hadde det vært hyggelig om det kunne kommet flere lag fra andre kanter av landet å konkurrere med. Få med de store klubbene. Det gjelder for begge arrangørlandene, sier Dyrhaug.

Niklas Dyrhaug er selv arrangør, for Syltoppen Opp. Det foregår 2. august og er tatt inn i Norgescupen for motbakkeløp.

Ole-Marius Bach er en god løper og deltar i konkurranser sommerstid så ofte som muligheten byr seg. Bach er to ganger norsk mester i langrennsstafett.

-Ingen trodde det gikk å arrangere løp der. Nå er det for sjette gangen og dermed motbevist, smiler en alltid hyggelig Niklas Dyrahaug.

SNABBLÄNKAR
Generalpartner
Huvudsponsor