Aktuell

Bildsvep målgång Östersund

av Thord Eric Nilsson den 2014-06-28

 

 

 

Nedan – En av deltagarna i Mini Olav intervjuas efter loppet

St Olavsloppet 2014

Nedan – Östersunds Gymnasium.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  ICA Supermarket J/H.

St Olavsloppet 2014

Nedan – Härlig publik och deltagare på Stortorget i Östersund vid målet av St.Olavsloppet 2014.

St Olavsloppet 2014

Nedan – Hallkutarna.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheims slutkvinna hyllas av lagkompisarna

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheims segrande damlag jublar.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Även Kung Sture tog sig i mål…

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Sportsgym svarade för en bra prestation

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheims segrande herrar.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheims slutman intervjuas efter loppet av Adressa, Eldar Rönning tittar på.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheims slutman hyllas av lagkompisarna efter segern

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Strindheim spurtar mot mål.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Tellefsdal blev även i år totalsegrare.

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Skogn kämpade på men räckte inte till på slutet

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Först i mål blev Over Evne

St Olavsloppet 2014

Nedan –  Härlig underhållning för löparna i Mini Olav

St Olavsloppet 2014

St Olavsloppets tredje dag

av Thord Eric Nilsson den 2014-06-27

Bäddat för spännande finaldag

Det är bäddat för spännande strider sista dagens etapp mellan Åre och Östersund, totalt 111,8 km. Ingen torde dock kunna hota Tellefsdal om totalsegern eftersom marginalen till närmaste lag är nästan tolv minuter.

Närmaste lag är Malm/Selsbakk, som anammat idén att förstärka ett klubblag, eller rättare sagt två. Det laget är drygt fyra minuter före Strindheim, som sägs ha en bra sistadag och kan passera.

St Olavsloppet 2014

Det talar också för att Strindheim håller undan i klubbklassen, trots att Skogn vunnit de två senaste dagarna, dock med blygsam marginal. Inför sista dagen skiljer 7.18 och fjolårssegrande Rindal är distanserat med ytterligare en minut.

Tellefsdal och Skogn var alltså segrarna på fjällturen från Sandvika till Åre. För Tellefsdal var det drygt tre och en halv timmes löpning på 63 km. Tellefsdal var sex minuter före klasstvåan Malm/Selsbakk. I klubbklassen hade Skogn cirka nio minuter sämre tid än Tellefsdal, men var 1.19 bättre än Strindheim.

Tar Tellefsdal segern blir det lagets femte totalseger. Räknar man in motionsklassen blir det tio segrar för det lag som ömsat namn från Mähler-Engcon, via Olofsfors till Tellefsdal, allt efter var lagledaren Bengt Enqvist råkar jobba.

Om det är stora marginaler på herrsidan – inklusive den mixade öppna klassen – så är det tvärtom mellen Namdal och Strindheim i damernas klubbklass. Där kan det gå hur som helst. Efter drygt 15 timmars löpning skiljer det 55 sekunder mellan Strindheim och Namdal. En marginal till namdalingarnas fördel. Hugget som stucket kan man alltså säga.

St Olavs damlag – från St Olavs hospital – är överlägsen i vad som tidigare kallades motionsklass, men är nästan fyra timmar efter de två klubblagen,

Av Jämtlandslagen är det Sportsgym som ligger bäst till med en möjlig sjätte plats i totalen och då en tredjeplats i den öppna klassen.

St Olavsloppet 2014

Offerdal, Åsarna, Hallkutarna och Duved var bästa lag i den öppna klassen medan Brunflo ligger 16:e i öppna klassen.

Fredagen bjöd på fint väder med en hel del sol, men en aning kyligt i skuggan. Hittills har alla haft det tur med vädret.

St Olavsloppets andra dag

av Thord Eric Nilsson den 2014-06-26

Tellefsdal  drog ifrån i totalt – Namdals damer tog täten

Tellefsdal ökade på sin totalledning i St Olavsloppet på etappen mellan Levanger och Sandvika. Laget har nu elva minuters ledning till Malm/Selsbakk, som passerade klubbklassettan Strindheim med en och en halv minut.

St Olavsloppet 2014

I herrarnas klubbklass angav Skogn tonen redan på första sträckan där Eldar Rönning till och med var tre tiondelar snabbare än Tellefsdals Lars Södergård. Petter Northug var inte långt efter och hade en hård spurtduell med Fjällörnens Örjan Kjeldsli. Den spurten satt kanske i Petters ben när han gjorde en ny insats för Mosvik senare under dagen, där det blev en mera måttlig placering på sträckan. Det skulle inte förvåna om Petter tog ett rullskidspass mellan loppen… Han satsar hårt på en revansch kommande skidsäsong.

St Olavsloppet 2014

För Skogn blev det alltså en bra dag när laget passerade Rindal i motionsklassen. Marginalen till Strindheim minskade också en aning, men är drygt åtta minuter.

St Olavsloppet 2014

Strindheim hade också en sämre dag bland damerna där Namdal passerade och ligger nära två minuter före. Avståndet till St Olavsdamernas – i det man tidigare kallade motionsklassen – ökade ordentligt, men St Olavs damlag är fortfarande totaltrea på damsidan.

På herrsidan ryckte ett par lag fram en bit, nämligen Svorkmo och Hitramosjonisterna. Av de jämtländska lagen håller Sportsgym stilen och är kvar på sin totala sjätteplats. Offerdal gör en bra insats i herrarnas klubbklass.

Namdals damer passerade Strindheim på andra dagen och tog ledningen i damernas klubbklass och naturligtvis även totalt bästa damlag.Hild Sissel Vannebo är det som springer sista sträckan

St Olavsloppet 2014

Torsdagen bjöd på ett bra löpväder med kring 15 grader som mest. Solen tittade fram ibland och nederbörden begränsades till ett minimum. Sandvika överraskade också med i princip myggfritt. Möjligen har kallperioden inverkat negativt för mygg och knott, men positivt för löpare och publik.

Thord Eric Nilsson

St Olavsloppets första dag

av Thord Eric Nilsson den 2014-06-26

Strindheim bra till för två klassegrar, men Tellefsdal kan åter bli totaletta

Mycket kan hända på de 34 milen till Östersund, men nog ser det ut som om Tellefsdal och Strindheim kommer att kämpa om totalsegern i St Olavsloppet. Efter 98 km mellan Trondheim och Levanger leder kombinationslaget Tellefsdal med 59 sekunder.

St Olavsloppet 2014 Tellefsdal låg lite efter Strindheim vid växlingen i Fettenfjord, Olof Södergård växlar över till Andreas Bergstedt.

De två lagen toppar varsin klass, Tellefsdal den öppna klassen utan klubbkrav med tre och en halvminut till kombinationslaget Malm/Selsbakk. I den öppna klubbklassen har Strindheim åtta minuter till fjolårets tävlingsklassetta Rindal. Skogn är ytterligare två minuter bakom och kan slåss om tätplatserna.  Klubbklassen kallas öppen eftersom man inte håller så hårt på representationsreglerna. Man skall vara medlem i klubben, men kan ha tävlat för en annan klubb under säsongen.

St Olavsloppet 2014 Strindheim var totaletta efter nio sträckor, Trond Örjan Eide växlar här över till Tomas Oscar Hellesö.

Bortsett från Tellefsdal som man knappast kan knyta till något speciellt distrikt, är det mest norskt i loppet. Men Sportsgym från Östersund ligger sexa. Perra Hellström både inledde och avslutade dagen. På startsträckan lyckades han skaka av sig Petter Northug och var tvåa av alla på sträckan.

St Olavsloppet 2014 Perra Hellström i Sports gym sprang två sträckor. På första tog han, precis som han lovat, Petter Northugs skalp. På sista var han snabbast av alla. Lagbossen Peder Lind, som fick hoppa in som reserv, var imponerad. Peder har sprungit alla St Olavsloppen och har väl som tidigare gymnastiklärare i Hallen en liten del i att ”Perra” blev löpare.

 

Snabbast var förstås Tellefsdal med Lars Södergård. Men på sista sträckan var Perra snabbast av alla. Starkt gjort.

Petter Northug var förresten inte ensam av skidessen. Eldar Rönning sprang för Skogns lag och har varit med i loppet nästan varje år. Han vann sin sträcka, även totalt (delad seger).

På damsidan har de nya reglera inte gjort samma stora breddning av klubbklassen. Bara tre lag deltar och även här är Trondheimsklubben Strindheim först med Namdal sju minuter bakom.

Tredje snabbaste damlag var det som kom först i mål, St Olavs damer, som startade i en tidig grupp. Laget leder damernas icke klubbundna klass med nästan 14 minuter tillgodo på Verdalsveitjan med Börsa närmast bakom.  I den klassen finns nio lag.

St Olavsloppet 2014 St Olavs damer gjorde bra ifrån sig även i förhållande till klubblagen. Här vid växlingen i Fettenfjord. Solfrid Moen skickar iväg Kari Anne Hoset.

Totalt var det 200 lag som startade första dagen. Totalsiffran för hela loppet ser vi först på lördagens dagsetapp mellan Åre och Östersund eftersom det då blir rätt många endagarslag som tillkommer. Första dagen var det sju som startade.

Bland lagen finns både ett lag som bara har två löpare och en endagarslöpare. Mikael Andersson från Västerås, som har bott i Järpen, springer under lagnamnet Ellas resa. Han vill slå ett slag för barncancerfonden och Ella är en elvaåring drabbad dotter till en av Mikaels bekanta.

Han startade först och kom också i mål sist efter drygt tio timmar. Det var mest funktionärer kvar och tjejerna från sekretariatet eskorterade in i mål samtidigt som den tappre kämpen fick applåder från de närvarande.

  • Det var jobbigare än jag väntat mig och kraften i benen tog slut redan efter 5-6 mil och då återstod en ytterligare del tuffa backar, sa Mikael som har två kortare dagar framför sig, men elva mil den sista dagen, på lördag mellan Åre och Östersund.

Löpvädret var bra, men åskådarna huttrade på de ställen vinden fick fritt spelrum. Vid första starten var det bara 6-7 grader och under dagen mest kring det dubbla. Solen bröt igenom vid några tillfällen.

Thord Eric Nilsson

Ny sträckning Lade-Ranheim

av Curt den 2014-06-13

Denne etappen er helt ny i år, og går på Ladestien og fortsetter på sti på Nedre Charlottenlund, vær obs på en bratt bakke her. Veksling ved Grilstad, Ranheim
Her er kartlink til etappe 2 Lade-Ranheim: http://kart.gulesider.no/m/LyiKU

 

Glöm ej anmälan till Banketten

av Curt den 2014-06-07

Glöm ej att beställa buffé på banketten som är finalen på årets St Olavslopp, ring hotellet direkt för bokning biljetter hämtas i vårt sekretariat under loppet

SNABBLÄNKAR
Generalpartner
Huvudsponsor