Namdals löpeklubb har goda möjligheter att försvara sin fjolårsseger i den mixade klassen. Även om Trondheimsklubben Bratsberg stack upp och hotade i mitten av första dagens 14 sträckor mellan Trondheim och Levanger.
Bilden nedan:
Namdals slutman Aleksander Kirkeberg, eskorterad av lagkamrater, når Levanger fyra minuter före närmaste konkurrentlag.

Namdal har en ledning på drygt fyra minuter och Bratsberg har i sin tur en halvminut till Rindal.
Laget från Namdal låg i täten redan från början och vann sedan hela fem sträckor, medan Rindal tog hem två och Bratsberg bara en sträcka. Det är Vidar Steines som avslutar för Bratsberg på bilden nedan.


Två sträcksegrar blev det även för Meråkers lag med kineser tränande för OS på hemmaplan. Det laget kom i som total sexa.
Spridningen bakom de tre främsta var stor med Svorkmo på en fjärde plats drygt åtta minuter från täten.
Strindheim, som krigat i toppen många år och har även segrar i loppets tidiga historia, har inget lag i år. Dessutom satsar inte Mosvik på ett elitlag. Petter Northug är dessutom förhindrad genom sitt arbete, men stafetten bjuder ändå på många norska världsmästare

Första tävlingsdagen gynnades av hyggligt väder. Det var hela tiden en idealisk löptemperatur på 13-16 grader, men trots det var det några som var nära kollaps. Regnet uteblev, men det ser mer hotfullt ut de kommande dagarna. Som vanligt är Sandvika etappmål för tredje dagen innan man ger sig iväg över gränsfjället mot Sverige.

Byåsen jenter stack upp

Byåsen jenter, som startade i gruppen en halv timme före favoritlaget Namdal , stack upp och tog hem första dagens etapp med en och en halv minut före Namdal.

Fighten de två lagen emellan var extra svår att följa eftersom de var i varsin startgrupp. Till kommande dager kommer de att hamna i samma grupp, dvs Namdal startar också i grupp 3.

Närmaste lag var St Olavs damer med nästan en halvtimme sämre tid medan Offerdal, som är bästa jämtlandslag, har tappat ytterligare en timme. Många av de mest löpstarka saknades dock första dagen.

 

Byåsens Marie Ström Pedersen passerar gamla stadsbron på den första sträckan. Hon har redan ett segerleende.

Ingvild Ytterhus Utengen har avlöst Lillie Marie Myhre Ofstad på Gevingsåsen och redan nu anar man att Byåsen skall ge fjolårssegrande Namdal en match.