Plötsligt hugger det till i sidan av magen och du måste avbryta löpningen på grund av smärta. Känner du igen dig? Håll i magen är både obehagligt och irriterande. Experterna är oeniga om orsaken till maghåll, men här får du några goda råd om hur du kan göra för att undvika problemet: 

Planera måltiderna
Undvik att äta en större måltid mindre än tre timmar före träningen, och håll igen med vätska timmen innan du ger dig i väg. Annars överbelastas magens ligament (ledband) av matens tyngd i magsäcken och du kan få magont. En del löpare klarar av att äta ett mindre mellanmål cirka 1–2 timmar innan de ska springa.

Sänk tempot
Sänk tempot eller ta en paus. Det är irriterande, men nödvändigt när du väl har fått håll. Gå eller jogga sakta i ett par minuter. När du minskar farten belastas ligamenten mindre och du får en lugnare andning. Oftast försvinner smärtan inom ett par minuter.

Knyt ena handen
Du kan knyta handen och pressa in den i sidan på det område där du känner smärta. Eller pressa upp ett par fingrar under de nedre revbenen och andas samtidigt djupt. Det fungerar därför att du får de djupa musklerna i mellangärdet att slappna av.