Plötsligt hugger det till i sidan av magen och du måste avbryta löpturen på grund av smärtan.

Idrottsexperter har ännu ingen definitiv förklaring till vad håll är. Tidigare trodde man att det berodde på syrebrist i mjälten eller tarmarna. Men den förklaringen har vederlagts. Vissa anser att den mest sannolika förklaringen är att man får håll när man utsätter sina ligament (ledband) kring magsäcken för utsträckning och belastning. Det sker vanligtvis när man rör sig 

Enligt många experter på löpträning finns det två sätt att förebygga håll. 1) Undvik att äta en stor måltid upp till tre timmar innan du springer, och 2) öka tempot gradvis så att du inte överanstränger dig. Det gäller i synnerhet under den första halvan av löpturen – eller i tävlingen. En del löpare startar i för högt tempo, vilket gör att de blir andfådda och inte kommer in i en bra löprytm och därmed lättare stressar kroppen. Det kan ge håll.

Om olyckan skulle vara framme finns det inget annat att göra än att sänka farten och fokusera på andningen eller helt stanna upp i ett par minuter. En del kan få håll att försvinna genom att knyta händerna, alt. plocka upp en sten och hålla den hårt i handen.