Även om du inte sprungit under vinterhalvåret så finns det en metod som gör att du kan komma i form på nolltid: Backträning! Är du ovan vid backträning bör du tänka extra på att värma upp ordentligt inför passet och stretcha igenom alla löpmusklerna noga efteråt. Det här är tuff träning som sliter på kroppen, men som också ger resultat i form av en bättre löpstil, ett effektivare löpsteg och ett snabbare löptempo!

För att få ut lite mer av backarna kan du prova följande övningar en gång per vecka under halva april och hela maj: 

1) Backryck. Jogga i ca 10 minuter fram till en lagom lång (200-250 m) och lagom brant backe, så att du hinner bli ordentligt uppvärmd. Öka eventuellt tempot lite de sista två minuterna under uppvärmningen. Gör sedan 5–12 ryck uppför backen, beroende på vilken form du är i. Spring så fort du kan, och spring kraftfullt med höga knän och snabba, korta steg medan du tar i ordentligt med armarna. Efter varje ryck joggar du sakta ner igen medan du hämtar andan. När du kommit nerför backen gör du ett nytt ryck. 

2) Backstyrka. Damma av de klassiska uppvärmningsövningarna från jympalektionerna och gör dem i backen. Indianhopp, grodhopp (där du böjer knäna djupt och skuttar framåt), höga knälyft, enbenshopp och spänststeg där du hoppar uppför backen med långa steg), är alla bra övningar som blir ännu bättre i backen. Gör inte för många repetitioner – det här är riktigt tuff träning. Börja med 4–8 rundor uppför där du växlar mellan övningarna, och öka sedan antalet gradvis. Se till att vara uppvärmd innan du sätter igång med styrketräningen: jogga 10–15 minuter och avsluta med ett par accelerationer där du under ca 100 meter ökar tempot, så att du de sista 30 metrarna nästan är uppe i sprinttempo.