Efter en lång arbets- eller skoldag kan det vara svårt att motivera sig själv till att ta en löprunda. När man kommer hem känner man sig kanske lite trött och vill helst sjunka ned i tevesoffan. Det bör man dock undvika – i varje fall några dagar i veckan. Tar man sig samman 2–3 gånger i veckan och snörar på sig löpskorna efter jobbet kan man omsätta en del av den passiva tiden i soffan till en aktiv – och effektiv – träningstid.

Det behövs inte särskilt många träningspass förrän man märker resultat. För det första får man mer energi när man tränar. Ger man sig ut på en löp- eller cykelrunda efter jobbet kommer man hem igen med nya krafter och med större lust att utnyttja fritiden till olika aktiviteter.

Motivera dig själv genom att ta reda på vad som händer om du tränar eller inte tränar. Ge dig själv små belöningar för varje löprunda – om du tränar i kväll kan du till exempel hyra en film, spela ett dataspel eller göra något annat kul. Försök annars med presenter – om du t.ex. tränar fem-tio gånger den här månaden kan du unna dig en ny löpartröja eller om du genomför ett millopp kan du köpa den där snygga träningsklockan som du drömt om så länge.