Bakom den profilerade och omdiskuterade tävlingsklassen med prispengar kämpade motionslagen med allt från samlingslaget Tellefsdal till spexlag som Kung Sture och Skabbräven samt lag med motionärer inklusive nybörjare. Där fanns även lag som Mosvik med klubbnamn, mer eller mindre förstärkta, men utan krav på föreningstillhörighet.

St Olavsloppet 2013, Petter Northug efter målgång

Ett Petter Northug-montage som talar för sig själv. Man undrar bara vem tjejen är som viskar i hans öra…

I Mosvik gjorde Petter Northug fyra insatser, startsträckan andra dagen samt både start och slutsträckan sista dagen.

Han sprang bättre sista dagen, vilket kanske stämmer bra med det han andra dagen med tanke på den färska vistelsen på hög höjd.

  • Vänta några dagar då är formen bättre. Men samtidigt sa Petter att han inte är någon löpare. Även om han inte ser kroppen rätt tung.  Petter var nia och sexa bland ”motionärerna” på sträckorna andra dagen och fyra och femma sista dagen.

Det var en avslappnad Northug som kom i mål, lite i skuggan av andra lag. Men efter målgången var han huvudfigur med intervjuer fotografering och autografskrivning. På sin tröja har han sponsornamnet Coop. Det får han inte ha i skidsammanhang, i varje fall inte landslagsmässigt.

  • Klart bättre, sa han då jag snällt bad honom jämföra de två dagarna.  Frågeställningen brukar bli litet djupare i skidsammanhang.

Snabbast motionslaget Tellefsdal fick heller inte så stor uppmärksamhet vid målgången då slutmannen Jan Westerberg som sprungit de tre sista sträckorna snabbt försvann i den onödiga trängseln och folkmyllret.

Elaka tungor i Norge har kallat det ett ”köpelag”. Jag tror inte det är så många köp, i bästa fall får man nog vara nöjd med allt fritt under loppet.

Utöver Jan Westerberg med placeringarna 1-3-2 på sina t sträckor kan man nämna att Andreas Fahlén vann två sträckor, Fredrik Johansson en och naturligtvis Taddassa Abbarra en sträcka den sista dagen.

Tellefsdal var dryga timmen före Mosvik. Närmast kom Klaebu, Svorkmo och svenska Sportsgym SC (bra sista dag) rätt utspridda.

Att ett lag med fri lagbildning springer snabbare än elitlagen är inget nytt. 2001 slog Pingtskyrkans lag med afrikaner Svenska landslaget med 40 minuter och elitsegrande Vidar med 50. Året efter var efterföljaren Saxnäsgården 13 minuter före Svenska landslaget (åter segrare i landskampen) och 34 minuter före Vidar.

Kanske är det lag av typ Pingstkyrkan, Saxnäsgården eller, Tellefsdal som profileras om tävlingsklassen slopas. Den frågan är dock fortfarande öppen.

Men då finns det heller inget hinder att det är lag som Rindal, Skogn, Strindheim, Namdal eller varför inte Trångsviken som förstärker utanför klubbramen.

Det finns naturligtvis delade meningar om den utvecklingen. Men frågan är heller inte avgörande för loppets framtid. Det är de riktiga – kanske litet spetsade – motionslagen som är St Olavsloppets ryggrad och svarar för de flesta av cirka 5700 löpare i 210 lag.

Thord Eric Nilsson

St Olavsloppet 2013, Tellefsdal i Levanger

Andreas Fahlén och Taddassa Abbarra, viktiga kuggar i totalettan Tellefsdahl, ett lag som vunnit motionsklassen sedan 2005 med namnen Mähler-Engcon, Olofsfors och Tellefsdal. 2004 vann för övrigt årets tvåa Mosvik.

St Olavsloppet 2013, Sportsgym springer i mål

Sportsgym SC från Östersund, femma i motionsklassen. Laget har övertagit en hel del av länets bästa löpare. Slutmannen Peder Lindh har stärkt många lag som Duved, Hallkutarna och nu hans eget gym-lag, där brorsan Kent Ove också ingick.