Nytt St Olavsteam kopplade greppet

I fjol vann ett kombinationslag mellan två icke alltför nära klubbar.  I jubileumsloppet är det upplagt för en ny kombinationstriumf. Första dagens vinnare Team Leröy från Hitra ligger närmast sju minuter före Strindheim från Trondheim med Namdal närmast drygt 15 minuter efter ettan.

Hitra är en ö utanför Trondheim, men löparna kommer från hela landet. Det har alltid varit möjligt med fri lagbildning i loppet, men på den tiden det fanns klubbklasser hade ”motionslagen” lägre status. Nu är allt i samma klass

Bästa lag från Sverige är Offerdals SK som är drygt timmen efter tätlaget men fyra minuter före Sportsgym som är placeringen efter tolvan Offerdal.

Brunflo, Åsarnas skicenter och Hallkutarna ligger bland de 25 bästa.

Loppets nya sträckning över Frösön blev lyckad, speciellt som växlingsstationerna fått en bra utformning. Arrangörerna hade tur med vädret även om det var morgonkyla och en smula vind då loppet startade i Östersunds Badhuspark.  Målgången i Åre bjöd på stark sol och kring 22 grader, men värmeomslaget vållade inga större problem.

Torsdagens etapp mellan Åre och Sandvika är bara lite över hälften så lång. Det blir sovmorgon och kanske lite bättre startväder än på onsdagen.


Team Leröy, Hita springer i mål som klar etta första dagen av det 30:e St Olavsloppet. Slutmannen heter Kirkeberg.


Petter Northug sprang  tre sträckor för Mosvik, som ligger fyra. Bröderna Tomas och Even var också med. Men efter i dag är det färdigsprunget för skidessen. Läger väntar.

 


Jämtkraft är en av loppets sponsorer och har i många år haft ett lag. Här ser vi en glad kvintett efter målgången i Åre.

Först i mål av lagen i den mellersta startgruppen (3) var Åsarna Skicenter med Håkan Svensson – i mitten – som slutman. Det återstår att se hur långt det räcker.

Hommelvik har en riktig St Olavsveteran i sitt lag. Jens Jensen – tredje man från höger har sprungit alla 30 loppen. Alla ett utom ett för Hommelvik.

Skidskyttebröderna Olle och Johan Petrusson var naturligtvis funktionärer vid den nya växeln i Tulllus. Duon hade växlingsplatsen bara ett par klånga spjutkast från de egna bostäderna. Olle är den mest meriterade i skidskytte med OS-brons i stafett. Men bägge var också duktiga löpare.