Namdal lo?rdag
Segrarna
Dramatiken sista dagen av St Olavsloppet uteblev även om en del felrapporter talade om motsatsen. Men kombinationslaget Kristiansand/Steinkjer ökade sitt avstånd till Strindheim med fem minuter samt ytterligare nio till jämtländska Sportsgym. På damsidan var det Namdals Löpeklubb som gjorde samma sak. Slutmarginalerna blev betydligt större.
Det bjöds på uppehållsväder på dagsetappen Levanger – Trondheim. Stundtals ganska varmt samt dessutom kraftig vind. Trots allt blev det den löparfest man räknat med.
Segerlaget är en kombination i stil med fjolårets Selsbakk/Malm och en del av de löparna återfanns även i årets lag. Rent geografiskt är det ett lag från Syd-Norge och Nord-Tröndelag, men även Sportsgym har löpare från andra håll, bland annat Göteborg.
Sista dagen tvekade arrangörerna om man skulle ha jaktstart eller inte. Till slut fastnade man för att totalledande Steinkjer/Kristiansand skulle få gå ut med sin marginal, cirka 18 minuter. I praktiken hade dock jaktstarten ingen betydelse. Fältet spreds ut ytterligare.
På damsidan, där de två bästa lagen startade i näst sista startgruppen, tog Strindheim till en början in på ledande Namdal, men laget från Nord-Tröndelag visade sig ha bästa bredden.
Duveds unga lag kom in bland de första av alla lag, men hade startat redan i andra gruppen och hade sin starkaste dag då de flesta duktiga ungdomarna kunde ställa upp.
Dagen innan var det svårare eftersom Duveds ”St-Olavspappa” Bertil Jonsson begravdes. Han har genom åren haft massor med barn och barnbarn i laget. Så även nu. Lördagens stronga insats var ett fint sätt att hedra Bertil.
Loppet har en klar norsk dominans både deltagarmässigt och resultatmässigt med kanske 75 procent av deltagarna och ännu större utdelning då det gäller ”pallplatser.