Knappt 3 veckor återstår till starten går för årets löparfest mellan Norge och Sverige. Än finns det gott om tid att finslipa löpformen. Genom att förbättra löpsteget har du också stora möjligheter att springa snabbare. Försök därför att göra någon av följande styrke- och rörlighetsövningar för att utveckla det löpsteg som passar dig bäst: 

 Studshopp: lägg in några studshopp under träningspasset genom att överdriva löprörelsen och trycka ifrån med varje fot och dra upp ett knä i taget. Prova att studsa upp så högt och så långt som möjligt men se till att utföra det på mjukt underlag. Denna teknik förbättrar frånskjutet och knälyftet.

Knälyft: luta dig tillbaka mot något stadigt objekt eller häng i en stång med benen fritt i luften. Lyft långsamt ett knä i taget så mycket som möjligt. Upprepa 10 till 20 gånger med varje ben, två till tre gånger i veckan. Detta stärker muskulaturen som böjer i höften. Därmed förbättras också knälyftet.

Knäböjning bakåt: en variant av att knäböja framåt är att istället knäböja bakåt. Övningen utförs genom att kliva ett steg bakåt så att höftböjar muskulaturen stretchas. Samtidigt så stärks hamstrings, quadriceps och sätesmusklerna. När du står i denna ”hängande” kroppsposition med rak rygg, håll kvar 2 sekunder innan du går tillbaka till ursprungsläget. Gör 10 till 15 repetitioner med varje ben, två till tre gånger per vecka. När du blivit smidigare kan du försöka nå längre bak med benet för att öka på stretchen ytterligare. Denna övning stärker benmusklerna.