HOMMELVIK: Ved årets jubileumsutgave av St Olavsloppet finnes en del utøvere som starter for 30. gang. Jens Nicolai Jenssen (60) og Knut Erling Flataker (58) har bidratt som deltakere og lagledere gjennomgående siden 1988.

Ved målgang i Trondheim 1.juli er jobben for de to gjennomført denne gang. De er ikke bare entusiaster for Loppet men møtes jevnlig hele året. Du kan treffe på de to på skiarenaer i det ganske land gjennom hele vinteren, for det meste travelt opptatt med å legge til rette for utøvere fra Hommelvik. Egen form legges litt til side men veteranene har inntil nå ikke hatt problem med å ikle seg den lettgjenkjennelige grønne løpssingleten for å ta sine kilometere.

-I år ser det ut til at det kan bli på dag to vi løper, forteller Knut Erling og Jens Nicolai.

Før påske sendes det ut mailer fra Flataker til mange aktuelle deltakere. Han ha kontroll på utøverne, kjenner de fleste, men uansett så kan det komme til løpere på tampen.

-Det er Knut Erling som er mest på data av oss, derfor tar han hovedtyngden med rekrutteringsjobben. Jeg tar mest ansvar for lagoppstillingen, sier Jenssen.

-Forskjellige hensyn må ivaretas bortsett fra løpsstyrke. Enkelte familier har flere utøvere og da må vi tenke logistikk i forhold til dag og transport. Vi er mest opptatt av at de som ønsker å delta får muligheten. Aldersmessig ligger det mellom 12 og 60 år. Som regel har vi havnet mellom plass 20 og 30 i mosjonsklassen med en kilometertid på rundt 4 minutter. Når stafetten nærmer seg så ringer vi opp utøverne og gir tydelig beskjed om at de skal være tilgjengelige, og det møtes opp på gitt startsted i god tid før estimert tidspunkt. Det må tas høyde for det spesielle trafikkbildet og det har gått bra. Er jo enklere nå med mobiltelefonen, sier Jens N Jenssen.

Etter en mannsalder med St Olavsloppet som i starten var St Olofsloppet ligger det en del minner hos de to.

-Det sosiale har nok forandret seg en del. Folk virke å ha det mye travlere. Vi føler oss sikre på at stafetten ikke ville ha overlevd med 24 etapper, mange rundt 2 mil slik det var i 1988. Vi savner vel litt av festlighetene etter løpet. Kanskje kan det ha noe med at vi har blitt eldre selv, konkluderer Flataker og Jenssen.

-Dette er et flott arrangement. Et positivt mål å trene imot. Og det ser ut til å være en terskel med å løpe over 5 km. 

Sittende på trappa til klubbhuset prøver de to å minnes egne løpsopplevelser. Jenssen har vært den av de to med best løpsstyrke.

-Jeg husker en gang jeg løp mot Grete Waitz, da Vidar stilte med sine beste løpere for damer og herrer i konkurranseklassen. Til slutt fikk jeg ti meters forsprang på løperdronningen men det kostet, medgir Jenssen.

-For min del kan jeg huske at vi lå først i stafetten. Jeg løp for Hommelvik som ikke hadde deltatt året før. Den gang var det to puljer og vi ble satt i den dårligste. På andre etappe dag 3 fra Olavsbrua fikk jeg løpe bak klokkebilen og det er et godt minne, sier Flataker.

Det året Hommelvik ikke deltok løp Flataker for Mostadmark og Jenssen for Skogeierforeningen Nord. Dermed har de full pott med deltakelse.

Begge de to roser St Olavsloppet for å ha fått til gode traseer og fått løperne bort fra trafikken i størst mulig grad.

-Vi vil også berømme resultatservicen, noe som har vært god hele veien.

Engasjementet for aktivitet for andre er påfallende hos radarparet i Hommelvik. Egen form settes noe til side men vedlikeholdes.

-Siste måneden før St Olavsloppet blir det tre treningsturer i uka, sier Jenssen.

-Jeg var nylig i Oslo i forbindelse med mitt engasjement i skikretsen. Løp kl 7 søndag morgen sammen med Frode Estil. Han konkluderte at han hadde vært mer andpusten morgenen før da løpeturen hadde vært med Guri Hetland, smiler Flataker muntert.

Flataker er daglig leder i Trondheimregionens Friluftsråd, og for tiden opptatt med ordførerturer. Jenssen er gårdbruker med stort engasjement innen skogbruket. Opptatte menn som alltid finner tid til å bidra for lokalsamfunnet. Er nå i full gang med å tilrettelegge Hommelvik Grand Prix rulleski med elitedeltakelse 7.oktober.