Håll är vanligt bland löpare. Smärtan uppstår under revbenen och kan kännas som ett knivstick i sidan av magen. Forskarna har olika teorier om varför man får håll; felaktiga mat- och dryckesvanor anses ha stor betydelse. När kroppen är upptagen med att löpa hinner den inte med att leverera det syretransporterande blodet som behövs i matsmältningssystemet. Håll anses därför vara kroppens eget sätt att reagera på syrebrist. 

Vad kan du göra? Om du får håll under löprundan hjälper det ofta att sänka tempot och ta några djupa andetag. Om du löper i ett långsamt tempo blir syresättningen bättre i matsmältningssystemet och det mår magen bättre av. En del löpare blir också hjälpta av att ta upp en sten och klämma åt den i handen när de springer. 

Hur förebygger du? Håll kan förebyggas genom att du äter och dricker i god före löppasset. Undvik att äta under de sista 2 timmarna före du ska träna eller tävla och unvik rött kött och rökta livsmedel. Regelbunden träning gör ofta att håll försvinner av sig själv eftersom kroppen gradvis tål den fysiska belastningen bättre.

Glada miner utan håll

Utan håll blir det roligare att springa FOTO:aktivtraning.se