Intervaller

av Richard den 2010-04-23

Mjölksyra i benen. Blodsmak i munnen. Det låter inget vidare. Många som hör ordet ”Intervaller” blir dock avskräckta innan de provat på den effektiva träningsmetoden. För att intervaller är effektivt om man vill komma i form på rekordtid råder det ingen tvekan om. Och det behöver inte bli någon obehaglig löpupplevelse. Följ det här upplägget och kör i ditt eget löptempo på 85-90 procent av ditt max så kommer du märka hur lättare det blir att löpa efter några veckor. Ett intervallpass i veckan från och med början av maj till och med slutet av juni får dig i toppform till St Olav.

5 km – Enklast är att springa med klocka och springa intervaller med hjälp av klockan.

Pass 1: 2 till 3 gånger 3min, 2min, 1min. Första gången passet körs, börja med 2min långsam jogg vila mellan minut intervallerna, sedan sänks vilan med 15 sek per träningstillfälle och intervall.

Pass 2: Intervaller: 5min i din tävlingsfart på 5km. Jogga 3minuter. 5 stycken intervaller a´ 1 minut fort, jogga 1 minut mellan varje intervall. Jogga 3 minuter. 5min i din tävlingsfart på 5km.

Glöm inte att värma upp ordentligt med 10-15 minuters långsam jogg innan passet så att muskulaturen och kroppen är förberedda för träningen. Efter passet är det viktigt att varva ner med 10 minuters långsam jogg och stretch.

SNABBLÄNKAR
Generalpartner
Huvudsponsor