Mjölksyra i benen. Blodsmak i munnen. Det låter inget vidare. Många som hör ordet ”Intervaller” blir dock avskräckta innan de provat på den effektiva träningsmetoden. För att intervaller är effektivt om man vill komma i form på rekordtid råder det ingen tvekan om. Och det behöver inte bli någon obehaglig löpupplevelse. Följ det här upplägget och kör i ditt eget löptempo på 85-90 procent av ditt max så kommer du märka hur lättare det blir att löpa efter några veckor. Ett intervallpass i veckan från och med början av maj till och med slutet av juni får dig i toppform till St Olav.

5 km – Enklast är att springa med klocka och springa intervaller med hjälp av klockan.

Pass 1: 2 till 3 gånger 3min, 2min, 1min. Första gången passet körs, börja med 2min långsam jogg vila mellan minut intervallerna, sedan sänks vilan med 15 sek per träningstillfälle och intervall.

Pass 2: Intervaller: 5min i din tävlingsfart på 5km. Jogga 3minuter. 5 stycken intervaller a´ 1 minut fort, jogga 1 minut mellan varje intervall. Jogga 3 minuter. 5min i din tävlingsfart på 5km.

Glöm inte att värma upp ordentligt med 10-15 minuters långsam jogg innan passet så att muskulaturen och kroppen är förberedda för träningen. Efter passet är det viktigt att varva ner med 10 minuters långsam jogg och stretch.