Bild: Fam Stensland på  Kalfjellett St Olavsloppet 2015.

Lakseløpere fra Alaska i St. Olavsloppet

Når laget Alaska Salmon Runners i år stiller til start i Østersund huser det 20 løpere som enten er fra Alaska eller har en spesiell tilknytning til den amerikanske delstaten.

Opphavet til laget er imidlertid lokalt, og norsk-svensk. Stian Stensland (42) opprinnelig fra Verdal og Erik Melin Söderström (29) fra Østersund har sprunget St. Olavsloppet i en årrekke. Stian for Verdal FIK, Vinne IL og det norske landslaget. Erik for Trånsgvikens IF. Begge har studert ved og løpt eller gått langrenn for University of Alaska Fairbanks. Erik vant til og med det amerikanske mesterskapet i sprintlangrenn.  – Etter å ha tilbragt flere år i Alaska og vært en del av idrettsmiljøet der borte ønsket vi å vise fram hjemlandene våre til idrettsvenner fra Alaska. Ingenting passer da vel bedre enn å gjøre det gjennom deltagelse i St. Olavsloppet, fastslår Erik og Stian.

Internasjonal miks

Laget har 20 løpere fra Alaska, Norge, Sverige, Danmark og Russland – alle til felles at de har bodd og drevet idrett i Alaska. Foruten Erik og Stian er også familien til Frode Lillefjell fra Stod med. Frode studerte, gikk på ski og jobbet i Alaska i en årrekke der han traff sin kone Shawn. Sammen har de 3 sønner som alle blir med på laget. Frode var også trener for langrennsstjernen Kikkan Randall. Aldersspennet på deltagerne i laget er stort med søskene Lillefjell på 11 og 13 år som yngst. Eldst er Jane Lanford fra Fairbanks på 61. Hun har norske aner, og har for øvrig gått på St. Olaf Collge i Minnesota. Som den ivrige løperen hun er med 90 fullførte maratonløp kunne hun dermed ikke si nei til St. Olavsloppet. – Selv om vi har flere gode løpere som eksempelvis Allan Spangler med topplasseringer i flere prestisjefylte ultraterrengløp i USA med på laget, er det viktigste for oss ikke plasseringen, men det sosiale og løpsfesten, sier Erik som også skal løpe et par etapper for Trångsvikens IF konkurranselag,

Veldedighet og bærekraft

Stafettlagsnavnet Alaska Salmon Runners kommer av at villaksen er en svært sentral del av Alaska og innbyggernes identitet både kulturelt, økonomisk og naturmessig, sier Stian som til daglig arbeider med forskning på laksefiske ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Navnet forplikter og laget skal også samle inn penger til to laksetiltak under stafetten. Slik «fundraising» er vanlig i USA, og laget håper også andre lag vil ta etter i årene som kommer. Et tiltak er stipend til fiskeguideutdanning til ungdom som bor ute i veiløse landbyer i villmarka i Alaska slik at de kan ta seg arbeid på en av de mange fiskelodgene der. De som ønsker å bidra kan bruke denne nettsiden http://aksalmonrunners4bbffga.causevox.com/

Det norske tiltaket er å bidra med penger til et sjøørretfond for Verdalsvassdraget, i regi av Verdal jeger og fiskerforening, og Verdalselva fellesforvaltning. Sjøørreten i Verdalselva sliter, og alt fiske etter den er forbudt. En ny studie omtalt i avisa Innherred 31.mai viser at det mulig å endre på dette om man tar tak i bekkene. Se https://www.nmbu.no/aktuelt/node/27620 Her har vi som mål å utgjøre en forskjell, og ønsker å få med næringsliv og enkeltpersoner som bidragsytere.

Bidrag til Verdalsbekkene kan gis via følgende nettside; http://fnd.uz/salmon

– Å reise så langt gir også klimautslipp så deltagerne kjøper klimakvoter for på www.mittklima.no for kompensere for siene klimagassutslipp på reisa hit. Selve transporten under loppet med 4 biler kjøper vi også klimakvoter for. Det er faktisk ikke så dyrt, og kommer på ca 57 kr per bil for 1000 kjørte km, forteller Erik som studerer master i climate change ved København Universitet.

 Samarbeidspartnere

Å få stilt lag hadde ikke vært mulig uten gode samarbeidspartnere som St. Olavloppet, samt venner som stiller opp med gratis overnatting underveis. Ettersom vi har røtter på begge siden av grensen har det gått bra. På svensk side tilbyr Daniel Wolf-Watz overnatting på sin pilgrimsgård i Röde. Stenslandfamilien og hyttenaboer Bjørkli og Westerdal stiller opp på grensa, mens lederen i Verdal Friidrettsklubb Ingeborg Østerås tar imot hele følget på gården sin. Siste natta i Trondheim fordeles vi hos kjentfolk. Deretter blir det 4 dager på Tronsmoen fjellgård i Vera (Verdal) for fjelløping og fiske. Vi har også samarbeid med Norske Lakseelver, den amerikanske ambassaden i Norge og U.S. – Norway Fulbright Foundation som støtter opp om målene våre og formidler dette på sosiale medier og nettsider avslutter Erik og Stian.

Vi har også en facebookside der vi vil ha oppdateringer og omtale av vårt lag, sponsorer og de tiltak vi samler inn penger til. www.facebook.com/alaskasalmonrunners