Löpbandet är kanske det träningsredskap som mest liknar sin motsvarighet utomhus. Löpning på löpband liknar i hög grad det rörelsemönster man har ute.
Löpbandet kan även användas för att värma upp inför ett styrkepass på gymmet. Under vintern är löpbandet ovärderligt om man vill hålla formen på topp eller komma igång och konditionsträna inför vårsäsongen.
Om man skippar de långa, monotona passen och pressar sig själv lite mer, så är löpbandet den perfekta träningsmaskinen.
Men löpning på löpband skiljer sig också från utomhuslöpning eftersom det alltid är vindstilla, löpsteget är mer ”rullande”, underlaget är stabilare och det inte finns några kurvor eller ojämnheter. Därför bör löpbandet kombineras med utomhuslöpning.
Löpbandet är ingen styrketräningsmaskin, men man aktiverar ändå löpspecifika muskler som lår och vader och därmed bibehålls styrkan någorlunda bra.
På löpbandet är det oftare lättare att träna lite hårdare än man brukar. Kör t.ex. 30/30-intervaller, där du löper i maxfart under 30 sekunder och slappnar av under 30 sekunder. Om du ökar lutningen med ett par procent, så blir löppasset lika jobbigt och effektivt som en utomhusrunda.
5–10 sådana serier är ett bra tempopass på löpbandet exklusive uppvärmning och nedvarvning.