Bilde : Stort oppmøte på nummerutlevering. Bakerst fra venstre:Johan Venseth-Knut Venseth-Geir Augdal-?-Kari Jessen-Fredrik Knipenberg-Odd Ivar Sørmo-Anders Skjerve-Daniel Rønsåsbjørg-Stian Friberg-Kenneth Skjerve.
Midterste rekke fra venstre: Silje Nyborg-Bård Odin Haugen-Arild Fordal-Espen Birger Augdal-John Olav Sørmo-Kristin Haugen-Kaja Knipenberg-Anne Kathrine Kvam-Ellen Trættli Andresen-Karen Kvam-Alexander Svendgård.

LEVANGER: Det er ikke mange idrettslag som stiller med to lag i St Olavsloppet. I Markabygda, et bygdesamfunn med rundt 450 innbyggere klarer de denne gang å aksle 60 personer til å stille på de to lagene.Førstelaget til Markabygda IL har vært med i alle år siden oppstarten i 1988. Startnummer 108 plassert på den gule singleten er godt kjent for de som har fulgt stafetten oppgjennom årene. Andrelaget har fått startnummer 61, og på ryggen av den nye t-skjorta står prydet. «Du e go – på lag 2».

-Husk at startnummeret på ryggen festes under teksten, sa lagleder Rita-Mari Keiserås, med en hilsen til andre lag i den store startgruppe 2 om å lese det som står.

 

Lagledere med stort engasjement. Fra venstre Guri Alstad, Anders Skjerve, Rita-Mari Keiserås og Arild Fordal.

Andrelaget blir nok ikke noen sinker. Mange unge, møtte opp i skihytta ved Bumyra skistadion tirsdag kveld for nummerutdeling. Arild Fordal og Guri Alstad er lagledere sammen med Keiserås. Anders Skjerve, en av tre på laget med gjennomført alle år (28), har laglederjobben for førstelaget og er en mentor andrelaget.

-Vi har snakket om to lag i flere år. I vinter ble det mer seriøst, og nå har vi 38 navn på blokka til å bringe stafetten mellom Østersund og Trondheim. Og det er viktig å understreke at en forutsetning med et ekstra lag var at førstelaget ikke skal bli svekket, sier de tre lederne på andrelaget.

Idrettslaget har 260 medlemmer og dette nye tilbudet blir jo en mulighet for de unge og de som løper uten for mye alvor. Fredager har vært treningsdag sammen for begge lag med kortintervaller på programmet. Oppmøte har vært veldig bra. I tillegg er en fellestrening onsdager med lengre intervalldrag.

-Det er viktig å ikke farliggjøre dette. Skolen er også flink til å legge opp til aktivitet for barna, innskyter laglederne.

Med mange utøvere i aksjon for to lag så er logistikken viktig. Anders Skjerve forteller at det ofte er slik at løpere fra samme familie løper etter hverandre og at lagene samarbeider. Det er flere foreldre som løper på førstelaget som har barn på andrelaget. Skjerve kan med stolthet fortelle at han med både barn og barnebarn i stafetten. Laglederne berømmer andre som stiller opp med støtte, og flere besteforeldre er med som sjåfører.

Med ei nesten folketom bygd i noen dager mens stafetten foregår, kommer de alle tilbake om kvelden etter Loppets innkomst i Trønderhovedstaden. Lagets formann Kenneth Skjerve har invitert til en skikkelig grillfest. Underveis på svensk side skal utøverne være etablert i Åre før de to første løpsdagene.

-Dette skal være sosialt og få folk til å røre på seg, dette er et folkehelseløft, sier talskvinne Keiserås.

Markabygda IL har en tradisjon med å figurere på resultatlister i svært mange løp og skirenn. I Oslo’s gater for å løpe Holmenkollstafetten har de vært i en årrekke. I år stilte de ikke, men med dette engasjementet av yngre utøvere kan den æraen fort videreføres igjen.