En löprunda vintertid kan vara en härlig upplevelse – oavsett väder. Det krävs dock att man ser snön och kylan som en häftig utmaning och inte som ett hinder. Här är några tips som förbättrar löptekniken och håller motivationen uppe i vinter.

1. Klä dig rätt

Förutom vinterlöpskor är flerlagersprincipen att föredra i klädväg när det börjar bli riktigt kallt. Närmast huden bör du ha ett underställ – en tunn, långärmad och tajt tröja av ull eller syntetmaterial. Mellanlagret ska också vara svettransporterande, men lite tjockare. Det yttersta lagret ska kunna släppa igenom överskottsvärmen, samtidigt som det ska skydda mot vind, kyla och snö. Det kan t.ex. bestå av en lätt jacka av nylon eller mikrofiber – eller av en löpväst. Syftet med flerlagersprincipen är att kroppsvärmen ska kunna regleras optimalt. I övrigt bör du ha på dig ett par vintertajts och en löparmössa resp. ett par löparhandskar.

2. Kort, men hårt

Det finns ingen anledning att hoppa över ett träningspass även om vintervädret är motbjudande. En kort och intensiv löprunda är minst lika effektiv som ett långsamt långpass – som du lika gärna kan spara tills det våras igen. Tänk på att värma upp ordentligt så att kroppen blir redo för ett kort tempopass eller några snabba intervaller.

3. Löp i djupsnö

Löpning i snö är jobbigt, men också mycket effektivt. Konditionen förbättras och baklåren samt höftböjarna blir starkare – muskler som ofta försummas när man löper på landsväg. Här är en miniguide till effektiv snölöpning: Ta korta steg och koncentrera dig på att lyfta upp foten under dig i stället för att forcera fram snabbt genom snön. Föreställ dig att fötterna pendlar rakt upp och ned. Undvik att böja dig framåt i höften. Håll kroppen upprätt och låt armarna pendla kraftfullt i takt med benrörelserna.

Källa: aktivtraning.se