Som vanligt finns det toppade motionslag som ger elitlagen en match. De senaste åren har det varit Olofsfors från Västerbotten. Ett lag med ihopsamlade löpare från en stor del av landet. Inte sällan finns det skidess i lagen som Micke Leijon, Mora och Micke Ojala, Umeå (tidigare bland annat Östersund).

Micke Ojala (bilden) avslutade för Olofsfors, som tidsmässigt var drygt tre minuter efter tävlingsklassens topplag Rindals-Troll, men före övriga. Man kan kanske vänta sig en match mot elitlagen även kommande dagar.

Många fungerar kanske varför Olofsfors inte finns i elitklassen. Svaret är enkelt. I motionsklassen behöver löparna inte vara registrerade för sin klubb utan kan plocka in vem som helst.  I tävlingsklassen får men helt enkelt hålla tillgodo med vad klubben erbjuder.

Ett par andra svenska elitlag var länge framme i täten, beroende på att man startade tidigt. Deloitte, som klassat sig sol nolla och var bland de fem lag som till och med startade en halvtimme före löpsvagaste gruppen av tävlingslag (startgrupp 1) hade Lars Magnusson som bra startman och Skaula, som var i startgrupp 1 (45 resp 90 minuter före nästa startgrupper) i och i Skaula fanns Jesper Daabach, Henrik Svelander och Niklas Lindgren  i inledningen fram till Stjördal.

Skaulas come-back gav mersmak även om han räknar bort startförsprånget.

I damernas motionsklass – man har ingen tävlingsklass – har Strindheim en kvarts marginal till Trångsviken Woolpower.