Tiden den bästa på tolv år

Team Leröy Hitra tog hem det 30:e  St Olavsloppet. Före målgången var det en smula förvillande om att Strindheim var på väg mot dagsseger, men inte totalvinst. Men de tre senaste dagarnas segerlag dök upp först på Munkegata från Domkyrkan till målet på torget.


Totalsegern var absolut inte hotad och segermarginalen blev 16 minuter.  Segertiden 18.09,36 är den bästa på tolv år. Rekordet har ett annat lag med ”hopplock”, Pingtskyrkan, som 2001 sprang på 17.38,08.  Även då i samma riktning Östersund – Trondheim, vilket möjligen spelar viss roll.

Årets segerlag har löpare från många platser i Norge och med helt andra förutsättningar än hemmalaget Strindheim, som hade ett rent klubblag.

Närmast bakom duon kom Namdal, Mosvik, Rindal och Fjellörnen. Men marginalerna var stora. Trean var nästan en timme efter segerlaget.

Vilken dambredd i Namdal

Vilken bredd man har i Namdals löpeklubb. Damlagen blev både etta och fyra och var i bägge fallen ohotade på sina positioner. Förstalaget vann samtliga dagar och var till slut 43 minuter före Byåsen. Det var klubbens tredje raka seger.


Tredje platsen gick till St Olavs löpedamer från St Olavs hospital. Två och en halv timme (!) efter segerlaget.

Verdalsvejtan, Börsa och Offerdal kom närmast, men med alltför stor spridning. Tidsmässigt är segertiden ganska genomsnittlig. Rekordet på sträckan har SK Vidar från 1992 med 21.28,27 – två timmar bättre än dagens tid. Strindheim var 2004 bara en minut från rekordet.

Loppet gynnades av fint väder i fyra dagar. Dagen före loppet var det både kallt och blåsigt i Östersund. I Trondheim började det bli molnigt och blåsigt i slutet av tävlingen och på kvällen kom regnet.

Utöver betyget att det blev fina, men kanske inte så spännande, tävlingar kan man alltså lägga till: ”Dessutom hade vi ju tur med vädret”.

Svagt facit för Jämtland

Aldrig har Jämtland haft så dåligt facit i St Olavsloppet som i det 30:e. Bästa herrlag, Sportsgym, slutade tia och motsvarande på damsidan, Offerdal, slutade sjua av tio lag.

Vi nämnde tidigare om ett behov av elitsatsning, kanske i form av kombination mellan ett par bra klubbar samt komplettering med mer eller mindre klubblösa. Det är dags att göra något åt saken.

Sportsgym var på sin tionde plats nära tre timmar efter segerlaget och näst bästa Jämtlandslag, Offerdal (15:e), var distanserat med ytterligare 49 minuter.

Visserligen är motionslagen som kämpar längre ned något av loppets själ, men det behövs även topplag för att behålla det mediala intresset.