Våren är i antågande och en ny löpsäsong väntar. Ska det här bli en säsong då du får mer fart i benen och blir en ännu bättre löpare? Om det är ditt mål så är det dags att börja planera redan idag.

Det låter kanske komplicerat, men det är det inte alls. Tvärtom blir det mycket roligare att löpträna, och du har betydligt större chans att nå dina mål.

Här är tre fördelar med en strukturerad säsongsplanering:

1. Träningen blir mer varierad
Om du gör en säsongsplanering så blir träningen mer målinriktad. Dvs, du löper inte samma gamla löprunda om och om igen. Träningen delas i stället in i olika faser så att du t.ex. under en period fokuserar på att få många mils löpning i benen, och under en annan period lägger in mer intervallpass eller backträning. Under en sista period fram till ditt stora säsongsmål tränar du i ett mer tävlingslikt tempo.

2. Formen utvecklas
I och med att du inte tränar på samma sätt hela tiden utan varierar dina löprundor, så kommer du också märka att din form förbättras. Självklart kan din formkurva plana ut ibland, men på lång sikt kommer din kropp att svara på träningen genom att du blir en bättre löpare.

3. Du når lättare ditt mål i t.ex. St Olavsloppet
Huvudsyftet med en säsongsplanering är att du ska känna glädje när du tränar. Det gör i sin tur att du lättare kan nå ditt huvudmål. Genom att lägga upp säsongen på rätt sätt så vet du att toppformen kommer sakta men säkert. Därmed har du större chans att lyckas i ditt stora mål för säsongen.