Idag är det exakt fem månader tills det är dags för årets löparfest alla kategorier: den gränslösa stafetten St Olavsloppet. Många har säkert hunnit springa några rundor utomhus under januari, men kanske har en del inplanerade löppass fått ställas in pga kylan. I så fall följer här några tips på hur man bör klä sig på löprundan när Kung Bore är på dåligt humör (om man nu inte väljer att hålla till inomhus på ett löpband förstås. Det är ett utmärkt alternativ!)

Lager 1 – Innerskiktet?Lager 1 ska sitta nära kroppen och har till uppgift att värma samtidigt som det ska transportera fukten bort från kroppen. Fukt och väta leder kyla och bidrar snabbt till att man bli nedkyld. Därför bör man aldrig använda bomull närmast kroppen eftersom att det binder väta och torkar långsamt. Strumpor, kalsonger och trosor i bomull är inget bra alternativ. Ull eller syntet är bra val.

Lager 2 – Mellanskiktet?Lager 2 ska isolera och ventilera kroppen genom att driva fukten vidare samtidigt som värmen inte ska lämna kroppen i onödan. Ull, fleece och andra syntet och ullblandningar är bra alternativ. Dessa plagg, t.ex. ull och fleccetröjor, bör ha dragkedjor eller andra öppningar så att man kan öppna upp när man behöver ventilera ut överskottsvärme.

Lager 3 – Ytterskiktet?Lager 3 är det skikt som ska hålla väta, vind och andra yttre element borta. De bör samtidigt ha förmåga att släppa ut fukt inifrån genom att vara så kallade andande textilier som t.ex. Gore Tex. Fuktutsläppet kan även här ske genom ventilationsöppningar etc. Plagg i bomulls och syntetblandning fungerar även det utmärkt som ytterplagg vintertid.

Mössa, balaklava (rånarluva) och vantar är en självklarhet.

Ut och njut av vintern nu!