St Olavsloppets 25-årsjubileum närmar sig med stormsteg. För även om vi ”bara” är inne i början av mörka november så är det faktiskt inte mer än drygt ett halvår tills det är dags för den hett efterlängtade löparfesten. Och lyckas man hålla löpningen vid liv även under vinterhalvåret så är chansen stor att formen är på topp redan till vårens första löprundor på barmark. Men det gäller att klä sig rätt för att kunna njuta av löpningen den här årstiden. Höst- och vinterrundorna kan nämligen vara rejält utmanande för klädseln eftersom vädret snabbt kan växla från rätt milt till riktigt kallt. Samtidigt kräver de många mörka timmarna bättre synlighet.

Här är några prylar som underlättar löpträningen de närmaste månaderna – oavsett vilket humör vädergudarna är på.           

Vindjacka.?En tunn vindjacka som skyddar mot vinden och eventuellt en regnskur eller snöby är perfekt på hösten och vintern. Om jackan dessutom går att packa ihop till en liten boll så att den snabbt kan stoppas undan om temperaturen plötsligt stiger så är det extra praktiskt. En västversion av vindjackan är också en bra funktionell säsongslösning, och en tunn jacka med avtagbara ärmar ger bra möjligheter att anpassa klädseln efter väderomslag under löprundan.

Mellanlagertröja.?En halvtjock mellanlagertröja som bildar en bro mellan svettundertröjan och jackan. Köp en tröja av funktionellt snitt gjord av ett värmande och svettransporterande material. Det är guld värt.

Vintertajts. Åtsmitande och fodrade långbyxor med vindskydd är en perfekt lösning för benen under höst- och vintermånaderna.

Löpskor.?Om det blir riktigt kallt kan ett par vanliga löpskor visa sig vara lite väl kalla och de saknar kanske också det rätta greppet på regnblöta stigar. Ett par robusta vinterlöpskor värmer bättre, är mer vattenavvisande och tål smuts och slask eftersom de är skräddarsydda för höst- och vinterväder.

Mössa och vantar. Ett måste i alla löpares vintergarderob. Är det några kroppsdelar man lätt fryser om så är det huvudet och fingrarna.

Reflexväst.?De mörka timmarna blir fler och fler, så oavsett om du springer i skogen eller inne i stan är det viktigt att du syns. En reflexväst är oumbärlig och gör att bilisterna ser dig bättre när det är mörkt.