Här får du tre tips inför din stafettsträcka/dina stafettsträckor i St Olavsloppet som gör att du sparar tid och kraft – och kanske gör ditt livs lopp!

1) Ligg i lä Efter starten handlar det först och främst om att hitta en bra rytm och spara kraft. Undvik därför att ligga i täten i onödan. Pröva i stället att placera dig så strategiskt som möjligt bakom eller vid sidan av dina konkurrenter, så att du får skydd för vinden. Det låter kanske som en bagatell, men om du löper i rak motvind så gör du av med cirka fem procent mer energi – och det kan straffa sig på slutet.

2) Haka på andra Om målet t.ex. är att du vill göra 50 minuter på milen, så handlar det om att hålla ett tempo på 5:00 min/km hela vägen. Om det finns andra löpare som siktar på samma tid, så haka på dem och låt dem vara farthållare. Då behöver du inte titta på klockan hela tiden och det är ett smart sätt att få bra farthållning.

3) Tålamod är en dygd Även om formen är på topp och du har massor av energi i kroppen, så är tålamod en dygd. Du behöver inte vara orolig för att du inte ska hinna ge full gas innan växelområdet – det kommer du garanterat att göra! Håll dig till ditt planerade tempo och öka sedan farten under de sista 2 km – eller kanske bara de sista 200 metrarna före växelportalen.