Levanger, onsdag

Rindals-Troll kopplade greppet den första dagen av St Olavsloppet. Det sydligaste av de norska elitlagen höll ledningen i stort sett hela loppet och leder nu med drygt fem minuter före Namdal Löpeklubb. Fjolårssegrande Skogn ligger trea, distanserat med nätan tolv minuter av dagens segrare.

– Vi kan få svårt att behålla ledningen under torsdagen eftersom vi på grund av ett återbud fick disponera om laget i dag. Det kan påverka morgondagen, säger lagledaren Tor Jarle Bolme.

Det enda svenska elitlaget, Trångsviken, har svårt att klara sig utan Anders Södergren och andra skidess som är på landslagsläger. Laget är nu drygt 21 minuter efter Rindals-Troll. Även på den norska sidan saknade man sina skidess som Marit Björgen och Petter Northug, som dock inte brukar springa i elitlagen. Vi får se om de dyker upp. Annars är det träningsläger som kommer i vägen.

Tävlingsklassen har bara fem lag, varav Rindals-Troll, svarar för två.  De lagen räddar den sydtrönderska äran, Annars hade kretsen inte haft ett enda tävlingslag. Det är litet märkligt att Norgestredje största stad, Trondheim, inte har något tävlingslag.  Rindals-Troll ligger i ett annat fylke, men hör till Sör-Tröndelags friidrettsforbund.

Första dagen av det 24:e loppet med start i Trondheim och mål i Levanger bjöd på något av rekordvärme. På en del platser visade termometern över 30 grader. Vid starten var det 17 och vid målet 28. På många håll blåste det en kraftig medvind. Skönt fläktande men litet förädiskt då man inte riktigt känner hur varmt det är. Rekord torde det även vara deltagarmässigt eftersom många av lagen har ända upp till 30-40 löpare. Minst 6000 löpare räknar arrangörerna med. Även lagmässigt är det fler lag än innan man ökade antalet sträckor. Det väntas bli cirka 180 lag när man räknat in dem som bara springer en dag.

Nu väntar nog en kyligare etapp när man på torsdagen drar från Levanger till gränsorten Sandvika

 

Bilden: Rindals-Trolls slutman Lars Hagen svalkar sig i ”duschen” vid målet i Levanger.

Thord Eric Nilsson, presschef

.