Med endast sex dagar kvar till start har många lag redan planerat vilken eller vilka sträckor respektive löpare ska få nöjet att springa.  Och har man turen att få springa fler än en sträcka så kan det vara bra att förebygga träningsvärk så att man kommer i form tills det är dags för den andra – eller kanske t o m – tredje delsträckan.

Här är några bra tips:
1) Värm upp: om musklerna är uppvärmda före det är dags att springa så blir träningsvärken mindre efteråt.

2) Varva ned: fortsätt att gå/jogga några minuter direkt efter att du växlat över till din lagkompis så försvinner mer av slaggprodukterna som bildas i musklerna och som kan ge träningsvärk.

3) Ät rätt: om du äter/dricker protein och kolhydrater direkt efter att du tränat kan du förebygga en del träningsvärk eftersom de näringsämnena är viktiga för att musklerna ska återhämta sig. Genom att äta antioxidanter, från t.ex. frukt, och omega- 3-fettsyror från t.ex. fet fisk, så förebygger du värk och inflammatoriska tillstånd i musklerna.

4) Stretcha: rent allmänt råder det en stor enighet bland tränings- och hälsoexperter om att stretchövningar är bra för musklerna – och att de bidrar till att musklerna blir smidigare.

5) Ta ett snabbt isbad: kallt vatten (ca 15 grader – gärna kallare) hämmar inflammationen i musklerna från att fortsätta utvecklas. Ett isbad är allra effektivast.