Nytt år, nya mål. Vad har du för ambitioner under det kommande året? Kanske är det att delta i Nordens största flerdagarsstafett, St Olavsloppet 29 juni– 2 juli? I så fall hjälper vi dig gärna att nå dina mål.

Ett nytt år är snart här och det är hög tid att tänka på sin egen lilla löparkarriär. Men hur ska man egentligen göra för att utvecklas och bli en bättre löpare under det kommande året? Här är några bra tips:

• Sätt upp nya mål allt eftersom. De behöver nödvändigtvis inte handla om att löpa snabbare. Anmäl dig till olika lopp både i Sverige och utomlands på olika distanser och underlag. St Olavsloppet kan t.ex. vara ditt huvudmål 2016!

• Träna varierat – olika sträcklängder och tempon. Åk skidor om det finns snö och löpträna i terräng, på asfalt och/eller inomhus på löpband. Komplettera med lätta styrkeövningar med egna kroppen som vikt: armhävningar, situps, plankan och utfallssteg räcker långt.

• Löpare behöver ha i sig mycket energi i samband med sina träningspass. Se till att äta varierat och välj såväl kolhydrater och protein som fett. Undvik näringsfattigt vitt bröd och ät i stället fullkornsbröd, grönsaker eller grövre produkter. Äter du mycket fibrer är det dock viktigt att de intas i god tid så att de hinner smältas.

• Drick vatten! Både före, om möjligt under, och i synnerhet efter träning.

• Belöna dig själv, gör din löpträning roligare och lämna din komfortzon. Det finns många sätt att öka löplusten.

• Inse dina begränsningar. Om du hatar att löpa på landsväg, så förlägg dina löprundor till terrängen.

• Uppgradera din löpargarderob och se till att använda bra utrustning. Köp terrängskor om du tränar i skogen och lätta löpskor till intervallpassen, och skaffa en softshelljacka till vinterpassen. En gps-klocka och en löparapp kan också vara mycket motiverande!

Lycka till med vinterträningen – och Gott Nytt Löparår!