TRONDHEIM: Mange familier har gjennom årene samlet sine nærmeste for å løpe i St Olavsloppet. I årets utgave debuterer Rønning runners med utspring i Skogn, med den meritterte skiløperen Eldar Rønning som lagleder.

Arnfinn (88) og Margit Rønning (85) har 11 barn, noe som videre har ført til 30 barnebarn og 24 oldebarn. Etterkommerne har ei stund syslet om et familietreff, og etter å ha tenkt nøye gjennom hvor det burde avholdes, falt avgjørelsen på en løpereise mellom Østersund og Trondheim i månedsskiftet juni/juli.

-Min søster Ragne og jeg startet en facebookgruppe for å lodde interessen. Dags dato kan vi mønstre 32 utøvere mellom 7 og 60 år. Selv om vi er flere med bakgrunn fra konkurranseidrett og en del er aktive, ligger det ikke noe fokus om å hevde seg på resultatlisten. Dette skal være samlende for familien og lavterskel for å være med. Mange er naturlig nok debutanter. En onkel av meg sa at dette er den ene muligheten han har for å delta, forteller Eldar som helst omtaler sine besteforeldre Bosse og Bæss.

Arnfinn og Margit har betydd mye for sine etterkommere. Eldar har vokst opp i nærheten av gården og kan minnes mange turer i fjellterreng.

-Ekstra artig har det vært å ha han på tomannshånd. Da kunne det komme historier fra hans tid som skiløper. Han jobbet på gården og hadde begrenset med tid til trening men hadde jevnt gode prestasjoner. Det er verdt å nevne at han deltok alle Høgseterrenn fra 1950 og til inntil få år tilbake, over 60 starter. Han har også gjennomført Superhardhausen (Birkebeinerrennet, Styrkeprøven Trondheim-Oslo og helmaraton i Oslo på et år). Han har vært et forbilde for meg sammen med Vegard Ulvang, konkluderer den tidligere landslagsløperen i langrenn.

Arnfinn fikk den første gultrøya Eldar hentet hjem i verdenscupen.

Running runners har bestilt 10 hytter i Østersund fra tirsdag til torsdag i forbindelse med starten. 56 t-skjorter er bestilt og familien vil nok gjøre seg bemerket de fire dagene med startnummer 54. Etter innkomst i Trondheim vil de som har anledning komme til gården i Skogn på rømmegrøt med tilbehør. En avslutning på slektstreffet.

På laget er det mange ungdommer og Eldar sier at de har tenkt på å la fredag mellom Sandvika og Levanger være en dag der konkurransepreget kommer mer fram. Familien har fostret mange skiløpere som har nådd nasjonalt nivå. Vigdis Rønning var den første landslagsløperen med NM-triumf i stafett for Bjerke i 1984. De nyeste skuddene kommer fra Vikersund der søskenbarna til Eldar gjør det svært godt i skisporet. Nylig var en stor del av etterkommerne av Arnfinn og Margit i konfirmasjonen til Tuva Hagen Rønning. Hun vant forresten Hovedlandsrennet sist vinter i Tolga.

Eldar Rønning har alltid vært en utøver som har satt St Olavsloppet veldig høyt, og har prioritert det med tanke på god konkurransetrening.

-Ikke noe er tøffere trening enn å konkurrere 3-4 dager på rad mot gode løpere. Løpet har gitt meg mye og gjennom mange år er de fleste etapper prøvd. Den jeg har likt best er de 14 kilometerne mellom Nälden og Krokom. Når det gjelder stemningen langs løypa er det vanskelig å ikke nevne ferden gjennom Skatval med flagg musikk og heiarop. Jeg er spent på hvordan det blir å løpe i år. Treningen består stort sett i å løpe mellom Kyvatnet, der jeg bor sammen med Laila Selbæk Rønning og våre tre barn, ned til jobben i Sparebank1 i Søndre Gate, en avstand på 5,5 km.

-Kan jo fort hende jeg vil starte i overkant hardt. Selve loppet handler om det motsatte av min konkurransemodus, det å gjennomføre, mener han.

Eldar fikk prikket formen inn til rett tid under ski VM i Oslo i 2011 med gull i stafett og sølv på 15 km klassisk intervallstart. Året etter vant han 5 mila i Holmenkollrennet.

En time går fort og den pensjonerte skiløperen tar på seg treningstøy for anledningen til foto under Lykkens Portal på Gamle Bybro. Blant mange ildsjeler til St Olavsloppet kommer navnet Eldar Rønning fort opp i skribentens hode. Vet ikke om det er noen aktive løpere som har hatt så stort engasjement for å få til lag i det som var konkurranseklassen.