Petter Northug var startman
Det var nog inte så många som uppmärksammade Petter Northugs insats på startsträckan från Åre till Ängena, där han hade femte bästa sträcktiden. Brodern Tomas fanns också med i Mosviks lag. Det ryktas om att en rad skidlöpare med Petter Northug i spetsen kommer att springa för ett sponrat lag sista dagen, alltså mellan Levanger och Trondheim. Ett lag som mycket väl kan slå tävlingens dittillsvarande topplag. Bilden på Northug har St-Olavsredaktören tagit tidigare.
Northug

1) Kristiansand LK / Steinkjer FIK – Henrik Nordtug 11:28
2) Rindal IL lag 1 -Helge Langen 11:36
3) Fjellørnen lag 1 -Thomas Fremo 11:51
4) Strindheim IL – Christoffer Claussen Søbstad 12:06
5) Mosvik IL – Petter Northug jr 12:07
6) Sportsgym – Staffan Björklund 12:08
7) Namdals löpeklubb 1 – Mikael Olsen 12:11
8) Kyrksæterøra IL- Ole Arnold Sødal 12:35

Tre sekunders dasslocks-marginal var vad Kälens slutman andra dagen, Sverker Högbom, fick i kampen mot Rödön. Sämsta laget i tre byar inom Krokoms kommun (den del som var Rödöns kommun) får en inteckning i Dasslocket. Tullus-Sjöbygden har klar marginal för att klara sig undan eftersom marginalen är en timme. Men mellan de två andra är det bara tre sekunder till Kälens fördel. En liten marginal på nästan 15 timmars löpning.
Daslock

Kung Sture i ny skepnad
Många saknar nog Kung Sture i årets St Olavslopp. Men den löpstarke spexaren återfinns i loppet. Tittar vi närmare på Att Frams slutlöpare så hittar vi Lennart Hanssons ben och skor. Att Fram är ett norskt lag – kanske från Skatval – så en del svenskar kommer kanske att räkna Lennart som en Quisling. Men vilket lag han springer för spelar ingen roll. Alla spexare är välkomna oavsett vilket lag de springer i.
Kung StureLennart

Inlöparna kommer tillbaka
Två lag avslutade sitt St Olavslopp redan i Sandvika. Det var Inlöparna som är sammansatt av asylsökande från den svenska sidan. Redan i fjol hade man ett lag och man kan hoppas att det inte var alltför många kvar från det laget, utan att de fått sina ärenden behandlade. Möjligen då om de varit kvar för att uppehållstillstånd beviljats. Man nöjde sig alltså med två dagar.
– Förhoppningsvis kan vi till nästa år knyta kontakter med den norska sidan så att de tar hand om andra halvan, säger Martin Machnov, som är en av lagledarna. Verksamheten har även en koppling till projektet ”Hej Främling”, som fått stor uppmärksamhet i TV. Löpglädjen och glädjen över avslutat lopp och medaljer var inte att ta miste på hos de många deltagarna.

Gruppfoto_inl
Inlo?p_ma?lga?ng
Mästarnamn i Skaulas lag
Skaula ligger på 19:e plats i St Olavsloppet efter andra dagen i loppet. Skaula är alltså ett svenskt lag. En del tror det på grund av namnet är norskt, men bynamnet är det interna namnet på jämtska. Laget kommer ifrån byn Skålan ett par mil från Åsarna, vilket också betyder att det finns en del av Åsarnas skidlöpare eller närstående med i laget. Åsarna har nämligen inget eget lag med i årets stafett däremot har Skaula två lag. Det andra laget ligger på 132:a plats bland alla, damlagen inräknade.
På bilderna ser vi avslutningsmannen i förstalaget Erik Olofsson springa in till målet i Sandvika. Erik är tidigare svensk skidskyttemästare och har även åkt skidor för Åsarna På den andra bilden ser vi andralagets världsmästar-barnbarn Oskar Åslund gå i mål efter fullbordat lopp. Pappa Pär Åslund springer närmast bakom.

SkaulaSkaula2