Stor spridning bland topplagen

av Thord Eric Nilsson den 2016-07-01

Stor spridning – ingen jaktstart.
Även om Strindheim bara var dryga minuten efter Steinkjer/Kristiansand så är det stor spridning i tävlingens två klasser. Det blir alltså ingen jaktstart i lördagens lopp mellan Levanger och Trondheim. Ordningsföljden verkar given. S/K har 17.54 tillgodo på Strindheim och Sportsgym har totalt 24 minuter fram till tätlaget. Efter de lagen kommer Namdal, Rindal och Mosvik. I damklassen har Namdal 11,41 i marginal till Strindheim medan St Olavs damer är distanserade med nästan en timme. ”Pallplatserna” verkar vara rätt givna i bägge klasserna.
Tvååttiofyra
Sportsgym_levanger
Bilderna från målgången i Levanger visar S/K:s slutman Kennth Myhre med lagkompisar samt Sportsgym (bästa svensklag) med slutmannen Perra Hellström (St Olavslöpare sedan han var tio år) tillsammans med Olle Olsson, som för dagen även var startman i duons ursprungslag Hallkutarna (20:e just nu).

Ligger bra till för dasslocket
Rödöns lag måste springa i princip en kvart bättre än Kälen i lördagens avslutning. Annars får laget ta hem ”skamvandringspriset” dasslocket i kampen mellan tre byar. Tullus-Sjöbygden har sitt på det torra eftersom laget ligger kring en timme bättre till än Rödön. Först en bild på Rödön efter målgången sedan ser vi Tullus-Sjöbygdens växling i historiska Stiklestad (Stefan Olsson till Urban Wiklund). Sedan ser vi slutmannen Simon Lundstedt med lagkompisar vid målgången.
Dasslocket

Tullus2
Tullus

Vi minns Bertil Jonsson

av Thord Eric Nilsson den 2016-07-01

I dag ägnar vi en liten tanke på en St Olavs-profil, som gått ur tiden. Bertil Jonsson begravs i Duveds kyrka. Bertil var ledare för Duveds IF på den tiden Duved var den jämtländska klubb som tog upp kampen med de norska lagen. Han var en populär ledare och hans anda har svävat över Duveds deltagande i loppet även efter att Bertils hälsa inte längre medgav engagemang. Duved brukar ha två lag med både föräldrar och ungdomar, men genom Bertils bortgång är det i år bara ett lag. Bertil har på många sätt satt sina spår i loppet. Hans söner var tidigare en del av lagets stomme Bland dem fanns Sven som var en drivande kraft, men gick bort i allt för ung ålder. Av Bertils elva barnbarn har åtta sprungit loppet och dessutom haft stora framgångar i skidsammanhang. Två av dem syns på en av bilderna nedan från målgången i Åre, Axel och Olle.
Duvedgrp
En historisk bild från fornstora dar, där Bertil syns som tre från vänster i övre raden. På den raden står också sonen Sven (fyra fr v – intill sin far ) som tillsammans med Rudi Hammarlöf (till höger) inte längre finns bland oss. Rudi gick bort det senaste året och var på god väg mot 100. Övriga bilder är från passering i ett blomstersmyckat Duved samt löpare med just Duveds kyrka i bakgrunden. Vi är många som minns Bertil Jonsson som en stor entusiastisk St Olavsprofil.

Bertil Jonssons barnbarn Axel och Olle Jonsson, två av de åtta barnbarn som brukar springa loppet.AxelOlle

Det är i Duveds kyrka som Bertil Jonsson vigs till den sista vilan.
Duvedskyrka

Smått och gott andra dagen

av Thord Eric Nilsson den 2016-06-30

Petter Northug var startman
Det var nog inte så många som uppmärksammade Petter Northugs insats på startsträckan från Åre till Ängena, där han hade femte bästa sträcktiden. Brodern Tomas fanns också med i Mosviks lag. Det ryktas om att en rad skidlöpare med Petter Northug i spetsen kommer att springa för ett sponrat lag sista dagen, alltså mellan Levanger och Trondheim. Ett lag som mycket väl kan slå tävlingens dittillsvarande topplag. Bilden på Northug har St-Olavsredaktören tagit tidigare.
Northug

1) Kristiansand LK / Steinkjer FIK – Henrik Nordtug 11:28
2) Rindal IL lag 1 -Helge Langen 11:36
3) Fjellørnen lag 1 -Thomas Fremo 11:51
4) Strindheim IL – Christoffer Claussen Søbstad 12:06
5) Mosvik IL – Petter Northug jr 12:07
6) Sportsgym – Staffan Björklund 12:08
7) Namdals löpeklubb 1 – Mikael Olsen 12:11
8) Kyrksæterøra IL- Ole Arnold Sødal 12:35

Tre sekunders dasslocks-marginal var vad Kälens slutman andra dagen, Sverker Högbom, fick i kampen mot Rödön. Sämsta laget i tre byar inom Krokoms kommun (den del som var Rödöns kommun) får en inteckning i Dasslocket. Tullus-Sjöbygden har klar marginal för att klara sig undan eftersom marginalen är en timme. Men mellan de två andra är det bara tre sekunder till Kälens fördel. En liten marginal på nästan 15 timmars löpning.
Daslock

Kung Sture i ny skepnad
Många saknar nog Kung Sture i årets St Olavslopp. Men den löpstarke spexaren återfinns i loppet. Tittar vi närmare på Att Frams slutlöpare så hittar vi Lennart Hanssons ben och skor. Att Fram är ett norskt lag – kanske från Skatval – så en del svenskar kommer kanske att räkna Lennart som en Quisling. Men vilket lag han springer för spelar ingen roll. Alla spexare är välkomna oavsett vilket lag de springer i.
Kung StureLennart

Inlöparna kommer tillbaka
Två lag avslutade sitt St Olavslopp redan i Sandvika. Det var Inlöparna som är sammansatt av asylsökande från den svenska sidan. Redan i fjol hade man ett lag och man kan hoppas att det inte var alltför många kvar från det laget, utan att de fått sina ärenden behandlade. Möjligen då om de varit kvar för att uppehållstillstånd beviljats. Man nöjde sig alltså med två dagar.
- Förhoppningsvis kan vi till nästa år knyta kontakter med den norska sidan så att de tar hand om andra halvan, säger Martin Machnov, som är en av lagledarna. Verksamheten har även en koppling till projektet ”Hej Främling”, som fått stor uppmärksamhet i TV. Löpglädjen och glädjen över avslutat lopp och medaljer var inte att ta miste på hos de många deltagarna.

Gruppfoto_inl
Inlöp_målgång
Mästarnamn i Skaulas lag
Skaula ligger på 19:e plats i St Olavsloppet efter andra dagen i loppet. Skaula är alltså ett svenskt lag. En del tror det på grund av namnet är norskt, men bynamnet är det interna namnet på jämtska. Laget kommer ifrån byn Skålan ett par mil från Åsarna, vilket också betyder att det finns en del av Åsarnas skidlöpare eller närstående med i laget. Åsarna har nämligen inget eget lag med i årets stafett däremot har Skaula två lag. Det andra laget ligger på 132:a plats bland alla, damlagen inräknade.
På bilderna ser vi avslutningsmannen i förstalaget Erik Olofsson springa in till målet i Sandvika. Erik är tidigare svensk skidskyttemästare och har även åkt skidor för Åsarna På den andra bilden ser vi andralagets världsmästar-barnbarn Oskar Åslund gå i mål efter fullbordat lopp. Pappa Pär Åslund springer närmast bakom.

SkaulaSkaula2

Fortsatt Steinkjer-Kristiansand i topp

av Thord Eric Nilsson den 2016-06-30

Kombinationen Steinkjer FIK – Kristiansand LK blir nog svår att slå i St Olavsloppet. Laget vann även etappen Åre – Sandvika och drog ifrån ytterligare till Trondheimsklubben Strindheim som passerade Sportsgym från Östersund. Det bjöds på bra löparväder med i princip uppehåll tills loppet var över. Vinden var på sina ställen stark och på fjället kändes det lite kyligt.På bilden är det Stian Vestby som går i mål vid Sandvika Fjellstue. I bakgrunden skymtar nr 26 Budal, som startat i en tidigare grupp.
Steinkjeritopp

Strindheim knappar in
Strindheims damer knappade in på Namdal under dagens etapp mellan Åre och Sandvika. Trondheims-damerna var sex minuter snabbare och nu fattas bara två till ledande Namdal. På bilderna nedan ser vi Strindheims Katrine Fjellanger springa mot mål samt Namdals Heidi Hestmark pusta ut.
StrindheimSandvika

St Olavs damer – alltså från sjukhuset, här med Mette Foss på väg mot mål, ligger trea, men är nära halvtimmen efter tätlaget.
StOlavsHospital

Offerdals damer är bäst av de två Jämtlands-lagen. Här spurtar Emilie Eriksson mot målet i Sandvika.
Offerdals

Nytt kombilag på väg mot segern?

av Thord Eric Nilsson den 2016-06-30

I fjol vann den udda kombinationen Malm–Selsbakk St Olavsloppet. I år lutar mycket åt att en annan kombination, Kristiansand/Steinkjer tar hem spelet. Laget var på första dagens etapp, Östersund–Åre, tio minuter före Sportsgym, som också är ett kombinationslag med inte enbart jämtar även göteborgare.
TE-Nilsson---Steinkjer-Kristiansand-i-mål
Trea ligger Trondheimsklubben Strindheim, som för övrigt vann första loppet 1988. Den trion var ihop första milen, sedan sprack fältet upp. Namdal och Rindal, som de flesta år krigat i toppen ligger närmast. Av de övriga svenska lagen var Offerdal närmast med en 11:e plats, en timme efter ledande lag, Skaula, Brunflo och Hallkutarna ligger bland de 30 bästa.
Det är norskt även på damsidan med Namdal, Strindheim och St Olavs damer i topp. Offerdal är bästa svenska lag i damer motion, som alltså precis som den mixade klassen har fri lagbildning, även om många håller sig med rena klubblag.

Inga tågstopp i loppet
St Olavsloppets första dag kolliderade två gånger med tåget från Östersund och västerut. Men passeringen i Nälden gick smärtfritt och inte en enda löpare tvingades stanna. För tre år sedan uppstod motsvarande problem, men de få löpare som då fick stanna fick sin tid korrigerad.Thord-Eric-Nilsson---Tåget

Offerdal har traditioner.
Offerdals damer har de två senaste åren varit bästa damlag från den svenska sidan. Den traditionen lär man väl infria även i år. På bilden är det unga Ida Andersson som kämpar i motlutet mot Alsens kyrka och med Alsensjön som härlig bakgrund.
Thord-Eric-Nilsson---Ida-Andersson-Offerdal

Första dagen gynnades av bra väder med riktig sommarvärme mot slutet. Totalt deltog 175 lag, varav en del bara springer en del av stafetten.

 

Starten i Östersund

av Thord Eric Nilsson den 2016-06-29

Första start 07.00 i Östersund. Skönt löparväder med cirka 13 grader och lätt molnighet.
Aspås IF Motion (53) tog täten knappt före Primärvården (70). Längre bak i fältet syns bl.a. Svenska Kyrkan Östersund (139) Länsförsäkringar Jämtland (317 och Karolinernas Återkomst (42).
Start_osd_Grp1

Kenneth Aas, Teeness BIL, (198) innan starten i Östersund.
Start_osd_Teeness

Kommunalrådet Kristina Hedin (Östersund) som springer för Vänsterpartiet SV laddar upp inför startsträckan.Start_osd_Kristina

Startgrupp 3 startade 08.15. I tätledet hittar vi bl.a. IL Dalebrand (36), Jämtkraft (49), Frol IL (64), Rambøll (228) och IK Skabbräven (275).
Start_osd_grp3

Terje Roel tar hand om de tre första sträckorna för Malvik IL (111)
Start_osd_malvik

Mini Olav inledde i Östersund

av Thord Eric Nilsson den 2016-06-28

På sedvanligt manér fick löparna i MiniOlav stå för upptakten till St. Olavsloppet. Hela 227 knattar kom till start i Badhusparken i Östersund.

Mini_olav

Inför starten i den äldre åldersklassen.
miniolav
De yngsta knattarna ger sig iväg.

Post image for St Olavsloppet som integreringsprosjekt

Bilde. Løpere for Frivillighetssentralen, fra venstre. Lina Balstad, Juan Mahmoud ,Tone Kleven, Hamed Yousefi, Fida, Linda Nilssen,   Amand Guadad  , Erlend Aagesen, Ziena Tewelde

STJØRDAL: St Olavsloppet er først og fremst en løpsfest for alle som deltar. Gleden med å delta er innlysende når en følger stafetten gjennom de fire dagene. Laget Vi går over grensen / Foreningen Norden ønsker å bruke de to midterste dagene for å gi et tilbud til våre nye landsmenn.

Det er inngått en avtale med Frivillighetssentralen i Stjørdal og Hegratunet (mottak for unge asylsøkere). 9 etapper mellom Åre og Sandvika bekles av løpere fra Frivillighetssentralen mens Hegratunet fører stafetten fra Sandvika til Verdalsøra, i alt 8 etapper. Lagleder for velkjente startnummer 165 er Thoralf Pedersen.

- Jeg har ordnet med omvisning og mat på Stiklestad kultursenter for begge gruppene.  Vår tanke er at dette er en fin måte å møte folket i Trøndelag og derved få innsikt i kultur og språk, sier Pedersen.

Under nummerutdelingen på Øverlands Minde før helga var det helt tydelig stolte stafettdeltakere som møtte. Bosatte flykninger får på denne måten et flott møte med norsk kultur og tradisjon. Toralf Pedersen, lagleder på andre året gleder seg veldig til dette og spesielt de midterste dagene.

-Dette tror jeg blir artig for utøverne. På laget vårt har det aldri vært om og gjøre å komme først i mål men å sette seg egne mål. Dette er en veldig helsebringende sak.

Foreningen Norden, Bedriftsidrettskretsen og Nord Trøndelag Fylkeskommune bidrar med påmeldingen, og Ole Myrbekk fra bedriftsidrettskretsen har i en årrekke fra 2004 og inntil i 2014 vært leder for laget. Nå stiller han som mentor.

-Jeg har vært med mange år for å få dette laget på plass. I en del år har vi fått rekruttert en del av våre nye landsmenn til å løpe, via Fida i Frivillighetssentralen som en god støttespiller. Gjennom årene er det utrolig hvor mange vi har hatt innom laget. Og jeg vil berømme de vi har hatt med, for vi har alltid fullført de fire dagene uten at noen har brutt. Dette er et flott interregsamarbeid som har fortsatt. I starten var det svenske løpere på svensk side og tilsvarende norsk på norsk side. Jeg synes det er viktig at det er et tilbud slik at alle kan være med. Da jeg var i bedre form og på joggetur inn mot Hessjøen i Stjørdal hente det jeg stoppet noen som kom løpende imot i flott driv. Jeg spurte om de hadde lyst på en etappe på laget og det hendte jeg hadde flaks, forteller Myrbekk, som før dette laget var engasjert med Værnes Flystasjon sitt lag.

Myrbekk kan også berette at to av hans barnebarn fra Gjøvik bidrar med etapper for tredje gang.

Lag 165 var i flere år i medias søkelys med den berømte Petter-vekslingen (kanskje verdens eldste stafettveksling, i 2007 var de tilsammen 190 år) på Stiklestad, mellom Petter Green og Petter Bang.

Mobilisering i Markabygda

av Curt den 2016-06-26

Post image for Mobilisering i Markabygda

Bilde : Stort oppmøte på nummerutlevering. Bakerst fra venstre:Johan Venseth-Knut Venseth-Geir Augdal-?-Kari Jessen-Fredrik Knipenberg-Odd Ivar Sørmo-Anders Skjerve-Daniel Rønsåsbjørg-Stian Friberg-Kenneth Skjerve.
Midterste rekke fra venstre: Silje Nyborg-Bård Odin Haugen-Arild Fordal-Espen Birger Augdal-John Olav Sørmo-Kristin Haugen-Kaja Knipenberg-Anne Kathrine Kvam-Ellen Trættli Andresen-Karen Kvam-Alexander Svendgård.

LEVANGER: Det er ikke mange idrettslag som stiller med to lag i St Olavsloppet. I Markabygda, et bygdesamfunn med rundt 450 innbyggere klarer de denne gang å aksle 60 personer til å stille på de to lagene.Førstelaget til Markabygda IL har vært med i alle år siden oppstarten i 1988. Startnummer 108 plassert på den gule singleten er godt kjent for de som har fulgt stafetten oppgjennom årene. Andrelaget har fått startnummer 61, og på ryggen av den nye t-skjorta står prydet. «Du e go – på lag 2».

-Husk at startnummeret på ryggen festes under teksten, sa lagleder Rita-Mari Keiserås, med en hilsen til andre lag i den store startgruppe 2 om å lese det som står.

 

Lagledere med stort engasjement. Fra venstre Guri Alstad, Anders Skjerve, Rita-Mari Keiserås og Arild Fordal.

Andrelaget blir nok ikke noen sinker. Mange unge, møtte opp i skihytta ved Bumyra skistadion tirsdag kveld for nummerutdeling. Arild Fordal og Guri Alstad er lagledere sammen med Keiserås. Anders Skjerve, en av tre på laget med gjennomført alle år (28), har laglederjobben for førstelaget og er en mentor andrelaget.

-Vi har snakket om to lag i flere år. I vinter ble det mer seriøst, og nå har vi 38 navn på blokka til å bringe stafetten mellom Østersund og Trondheim. Og det er viktig å understreke at en forutsetning med et ekstra lag var at førstelaget ikke skal bli svekket, sier de tre lederne på andrelaget.

Idrettslaget har 260 medlemmer og dette nye tilbudet blir jo en mulighet for de unge og de som løper uten for mye alvor. Fredager har vært treningsdag sammen for begge lag med kortintervaller på programmet. Oppmøte har vært veldig bra. I tillegg er en fellestrening onsdager med lengre intervalldrag.

-Det er viktig å ikke farliggjøre dette. Skolen er også flink til å legge opp til aktivitet for barna, innskyter laglederne.

Med mange utøvere i aksjon for to lag så er logistikken viktig. Anders Skjerve forteller at det ofte er slik at løpere fra samme familie løper etter hverandre og at lagene samarbeider. Det er flere foreldre som løper på førstelaget som har barn på andrelaget. Skjerve kan med stolthet fortelle at han med både barn og barnebarn i stafetten. Laglederne berømmer andre som stiller opp med støtte, og flere besteforeldre er med som sjåfører.

Med ei nesten folketom bygd i noen dager mens stafetten foregår, kommer de alle tilbake om kvelden etter Loppets innkomst i Trønderhovedstaden. Lagets formann Kenneth Skjerve har invitert til en skikkelig grillfest. Underveis på svensk side skal utøverne være etablert i Åre før de to første løpsdagene.

-Dette skal være sosialt og få folk til å røre på seg, dette er et folkehelseløft, sier talskvinne Keiserås.

Markabygda IL har en tradisjon med å figurere på resultatlister i svært mange løp og skirenn. I Oslo’s gater for å løpe Holmenkollstafetten har de vært i en årrekke. I år stilte de ikke, men med dette engasjementet av yngre utøvere kan den æraen fort videreføres igjen.

 

 

 

 

Klara, färdiga…

av Richard den 2016-06-23

Post image for Klara, färdiga…

Efter en period med mycket träning behöver kroppen få en chans att varva ned. Oavsett vilken sträcka – eller hur många sträckor – du ska springa i St Olavsloppet nästa vecka, så bör du börja trappa ned nu inför loppet. Det finns många olika råd om hur man ska trappa ned på bästa sätt, men gemensamt för dem brukar vara att träningsmängden gradvis minskar, medan intensiteten förblir oförändrad. Minska alltså antalet träningspass, längden på träningspassen men genomför t.ex. de intervaller som du har planerat in i lika högt tempo som vanligt. De sista två dagarna innan startskottet avlossas på Jämtkraft Arena i Östersund är det bara lugna och korta joggningsrundor som gäller inkl. bra mat, mycket sömn och lite skön läsning i hängmattan för att benen ska bli fulla med spring.

SNABBLÄNKAR
Generalpartner
Huvudsponsor