Strindheim bra till för två klassegrar, men Tellefsdal kan åter bli totaletta

Mycket kan hända på de 34 milen till Östersund, men nog ser det ut som om Tellefsdal och Strindheim kommer att kämpa om totalsegern i St Olavsloppet. Efter 98 km mellan Trondheim och Levanger leder kombinationslaget Tellefsdal med 59 sekunder.

St Olavsloppet 2014

Tellefsdal låg lite efter Strindheim vid växlingen i Fettenfjord, Olof Södergård växlar över till Andreas Bergstedt.

De två lagen toppar varsin klass, Tellefsdal den öppna klassen utan klubbkrav med tre och en halvminut till kombinationslaget Malm/Selsbakk. I den öppna klubbklassen har Strindheim åtta minuter till fjolårets tävlingsklassetta Rindal. Skogn är ytterligare två minuter bakom och kan slåss om tätplatserna.  Klubbklassen kallas öppen eftersom man inte håller så hårt på representationsreglerna. Man skall vara medlem i klubben, men kan ha tävlat för en annan klubb under säsongen.

St Olavsloppet 2014

Strindheim var totaletta efter nio sträckor, Trond Örjan Eide växlar här över till Tomas Oscar Hellesö.

Bortsett från Tellefsdal som man knappast kan knyta till något speciellt distrikt, är det mest norskt i loppet. Men Sportsgym från Östersund ligger sexa. Perra Hellström både inledde och avslutade dagen. På startsträckan lyckades han skaka av sig Petter Northug och var tvåa av alla på sträckan.

St Olavsloppet 2014

Perra Hellström i Sports gym sprang två sträckor. På första tog han, precis som han lovat, Petter Northugs skalp. På sista var han snabbast av alla. Lagbossen Peder Lind, som fick hoppa in som reserv, var imponerad. Peder har sprungit alla St Olavsloppen och har väl som tidigare gymnastiklärare i Hallen en liten del i att ”Perra” blev löpare.

 

Snabbast var förstås Tellefsdal med Lars Södergård. Men på sista sträckan var Perra snabbast av alla. Starkt gjort.

Petter Northug var förresten inte ensam av skidessen. Eldar Rönning sprang för Skogns lag och har varit med i loppet nästan varje år. Han vann sin sträcka, även totalt (delad seger).

På damsidan har de nya reglera inte gjort samma stora breddning av klubbklassen. Bara tre lag deltar och även här är Trondheimsklubben Strindheim först med Namdal sju minuter bakom.

Tredje snabbaste damlag var det som kom först i mål, St Olavs damer, som startade i en tidig grupp. Laget leder damernas icke klubbundna klass med nästan 14 minuter tillgodo på Verdalsveitjan med Börsa närmast bakom.  I den klassen finns nio lag.

St Olavsloppet 2014

St Olavs damer gjorde bra ifrån sig även i förhållande till klubblagen. Här vid växlingen i Fettenfjord. Solfrid Moen skickar iväg Kari Anne Hoset.

Totalt var det 200 lag som startade första dagen. Totalsiffran för hela loppet ser vi först på lördagens dagsetapp mellan Åre och Östersund eftersom det då blir rätt många endagarslag som tillkommer. Första dagen var det sju som startade.

Bland lagen finns både ett lag som bara har två löpare och en endagarslöpare. Mikael Andersson från Västerås, som har bott i Järpen, springer under lagnamnet Ellas resa. Han vill slå ett slag för barncancerfonden och Ella är en elvaåring drabbad dotter till en av Mikaels bekanta.

Han startade först och kom också i mål sist efter drygt tio timmar. Det var mest funktionärer kvar och tjejerna från sekretariatet eskorterade in i mål samtidigt som den tappre kämpen fick applåder från de närvarande.

  • Det var jobbigare än jag väntat mig och kraften i benen tog slut redan efter 5-6 mil och då återstod en ytterligare del tuffa backar, sa Mikael som har två kortare dagar framför sig, men elva mil den sista dagen, på lördag mellan Åre och Östersund.

Löpvädret var bra, men åskådarna huttrade på de ställen vinden fick fritt spelrum. Vid första starten var det bara 6-7 grader och under dagen mest kring det dubbla. Solen bröt igenom vid några tillfällen.

Thord Eric Nilsson