Många löpare ställer sig frågan om man ska stretcha före eller efter ett träningspass. Svaret är att det är bäst att stretcha efteråt. Då är musklerna uppvärmda och det är liten risk att man sträcker sig när man töjer ut muskelgrupperna. Är man däremot stel och ouppvärmd är skaderisken stor om man töjer ut musklerna för snabbt.

Självklart kan det vara så att man har för lite tid för att hinna med att stretcha efter ett löppass. Springer man på lunchen så hinner man kanske inte med stretchingen innan det är dags att infinna sig på arbetsplatsen igen. Då är det bra att veta att även kortvarig stretching ger effekt, och det är bättre att stretcha en kort stund än att inte stretcha alls.

Några minuters muskeltöjning efter varje träningspass ger flera fördelar: skaderisken minskar, muskelbalansen blir bättre, smidigheten och rörligheten förbättras. Stramhet i ben-, höft- och ryggmuskler kan minskas och förebyggas effektivt. Genom att regelbundet stretcha kan du till och med bli en bättre löpare. Så det är väl värt att lägga ned några minuter efter varje träningspass.

Första gången du stretchar ska du ta det försiktigt i början. Gör långsamma rörelser och dra inte för hårt eller ryckigt. Tänk på att inte överdriva töjningarna och andas lugnt och djupt i takt med varje övning. Håll varje stretchövning i 15–20 sekunder.

Börja med att återställa vätskebalansen efter träningspasset genom att dricka vatten eller sportdryck. Börja sedan att stretcha. Leta upp en gräsmatta om du är utomhus eller en mjuk matta om du är inne. Om du börjar stretcha redan idag kommer du att ha mindre med träningsvärk när du vaknar i morgon. Kanske blir du så småningom också en ännu bättre löpare!