Best ever – bäst hittills. Det säger man efter varje St Olavslopp. Och visst fanns det mycket att vara nöjd med i årets lopp. Rekorddeltagande, bra väder och i princip olycksfritt, tre starka ben att stå på.
Till och med trafiken flöt bra. Visst var det köer, till och med 4-5 km lång strax före korsningen löpare/bil strax efter Nälden, men att undvika köer är helt omöjligt om man vill att annan trafik skall flyta och korsningar kan man heller aldrig komma ifrån.
Loppets medaljstrid blev inte utan dramatik. Tellefsdals lag från hela Sverige tog totalsegern, men kombinationen Malm/Selsbakk tog in litet sista dagen. Kanske blir det laget eller andra kombinationslag utmanare nästa år. Det norska laget från två klubbar var nio minuter sämre än Tellefsdal, som för femte gången var totalbäst och för tionde gången vann en klass. Tidigare har det varit med beteckningen Motion-mix. Med lagnamn som Mähler-Engcon eller Olofsfors, men med i princip samma grund och lagledning. Den här gången lät man lagledaren Kent Anderszon springa slutsträckan.

St Olavsloppet 2014
Ebrahim Abdulaziz sprang tre sträckor för Strindheim sista dagen. En insats som blev avgörande för den knappas slutsegern. Han vann sträckan Glösa-Valne och var där minuten före Skogn vars mannar han sedan slog med tre respektive 15 sekunder även fram till Nälden och Västerkälen.

Bästa lag i klubbklassen, Strindheim var distanserat med drygt tolv minuter. Men Strindheim hade i sin tur en hård kamp med dagetappvinnande Skogn. Trondheimsklubben klarade den fighten med åtta sekunder, en liten marginal efter 34 mils löpning. Fjolårets segrare i tävlingsklassen, Rindal, var tredje lag i klubbklassen. Namdal, som under många år krigade med Skogn och Rindal och till och med vann loppet i två år, var nu kring en timme efter sina gamla konkurrenter och följdes i klubbklassen närmast av Fjällörnen och Svorkmo
På damsidan var det en hård fight mellan Namdal och Strindheim. Namdal gick ut 55 sekunder före i en för damerna speciell jaktstart. Trondheimsklubben gick ifatt och förbi och vann med nära nio minuter. Byåsen var tredje lag, närmaste tre timmar efter tätduon. St Olavs damer (ett lag från St Olav Hospital) var bäst i det som tidigare kallades damernas motionsklass och hade inte mer än tolv minuter till klubbtrean, men låg faktiskt klart före inför sista dagen.

St Olavsloppet 2014
Det är motionslagen som drar upp siffrorna i St Olavsloppet som de tyvå på bilden Psykiatrisk Klinikk Helse – Nord Trøndelag med Emilie Riseng samt Ogndal med Roalld Sand på den vackra sträckan mellan Glösa och Valne.

St Olavsloppet är mest en norsk affär, men Tellefsdals lag från olika svenska klubbar är ett undantag. För loppets andra halva, Jämtland-Härjedalen, stannade framgångarna vid Sportsgyms sjunde plats totalt och tredje plats i den mest öppna klassen utan klubbkrav.
Två skidklubbar sprang också bra. Åsarna var 21:a totalt och hade varit 13:e om man anmält sig till klubbklassen, där man med bred marginal uppfyllde kraven. Åsarna var 17 sekunder före skidkonkurrenten Offerdal med unga talanger. Åsarna hade inga av sina nuvarande skidess med eftersom det var landslagsläger. Skaula, Duved och Hallkutarna var också bland de 30 bästa sammanlagt.
Trångsvikens herrlag, som nöjde sig med två dagar var sjätte herrlag sista dagen, en minut före Sportsgym i den andra klassen. Damerna sprang en dag och hade dagens näst bästa damtid, sju minuter efter Strindheim. Mer om Trångsviken och Sportsgym kommer i en senare separat artikel.

Thord Eric Nilsson