Satsningen på ett lag från flyktingförläggningarna blev en succé redan första av de två tävlingsdagarna,  Hej Främling – Inlöparna deltog i St Olavsloppet. Laget sprang bra och deltagarna hade myckte trevligt. I laget fanns deltagare från 6-7 nationer. Facit av första dagen blev en mittenplacering – nr 100 – av närmare 200 lag.St Olavsloppet 2015
Bakom det unika integrationsprojektet ligger två andra projekt, dels Inlöparna där Martin Machnow är en av initiativtagarna, dels prisbelönta Hej Främling med  Emma Arnesson i spetsen.
– Vi har ett par sponsorer, Byggelit och H1, men de flesta bidragen till finansiering kommer från privatpersoner, berättar Emma Arnesson.
Det har också möjliggjort att man har tävlingströjor och overaller. Löparna har haft träning en gång per vecka.
– Under vintern har det ibland varit rena snö-pulsningen, berättar Emma.
Eftersom deltagarna är asylsökande i Sverige fick man inte åka över till Norge. Det betydde att man måste ha en lösning för de 300 meter som loppet går på norska sidan denna tredje tävlingsdag.  Det löste man genom att 11-åriga Mahmoud Essa fick springa och vid gränsen lämna över till en mera löpstark. Hon kommer från Syrien och har svenskt uppehållstillstånd. Första sträckan är backig och den tyngsta på hela loppet.

På lördagen handlar det om det dubbla mot fredagens sex mil. Håll utkik efter nr 315 och heja på laget.

Kung Sture har vissa lagproblem så att Kung Sture själv, Lennart Hansson, fick nöja sig med en lagkompis på den tredje dagen av loppet. I dag lär det bli en kvintett som delar på de elva milen.
På fredagen var det stövlar på fötterna. Kanske lite speciella eftersom Lennart inte ville att vi skulle specialstudera dem. Troligen en kunglig hemlighet från Kunglig hovleverantör.
St Olavsloppet 2015

Skidskyttevärldsmästarinnan Helena Ekholm avslutade för Trångsvikens lag och gjorde som vanligt en kämpainsats. Helena har legat på latsidan då det gäller löptävlingar. Fjolårets St Olavs var den senaste.
St Olavsloppet 2015