Systrarna Frida och Sara Hqllvist, Åsarna och Storhallen, debuterade som distanslöpare och avverkade tio mil. Maratonloppet var bara en mellantid…

Det var inte länge sedan man var tveksam att låta kvinnor springa längre än 800 meter och det var definitivt igen distans för juniorer.  Nu handlade det om 100 kilometer där Frida och Sara Hallqvist från Storhallen och Åsarna imponerade genom att klara de tio milen i St Olavsloppets ultraklass.

Frida är 17 och Sara 20, men kan snart öka den siffran med ett. Grundkonditionen har de från skidåkningen och Frida var faktiskt 14:e i vårens tunga SM-tremil. Många – inklusive skrivaren – trodde nog att tjejerna tagit sig vatten över huvudet. Men med kondition, bra löpning och framförallt vilja klarade de sig in på elva timmar 21 minuter och tio sekunder. De kan också räknas in i maratonstatistiken med tiderna 4.24.30.

För Sara blev det dessutom ett fullbordat specialarbete. Goda råd har de fått av Janne Ottosson som ju sprang två sexmilalopp under två dagar för två år sedan då tillsammans med Peter Thor och en riktig skräll, Håkan Svensson. Det är ett viljestarkt folk där i Åsarna-trakterna.

Mamma och pappa Gunhild och Alf fanns med hela vägen och fick ibland  kommentaren:

– Nu är det  jobbigt

Kommer ni att klara det då?

–  Javisst!

Bloggredaktören har sett en hel del starka idrottsprestationer. Den här räknas bland dem!