Värmen har lagt sig som ett täcke över stora delar av Sverige och Norge. Men det gäller att tänka sig för om man ska ut och träna i värmeböljan för att man ska få ut maximalt av sin insats. Och skulle det vara lika varmt om en månad då St Olavsloppet går av stapeln, så gäller samma taktik. Här är några bra tips:

Ha en bra vätskebalans från början
De första förberedelserna börjar i god tid före löprundan. Det gäller att ha en bra vätskebalans i kroppen inför träningspasset. Annars får du det garanterat jobbigt i värmen. Det är dock inte meningen att du ska bälga i dig litervis med vatten. Drick ett stort glas vatten till varje måltid och fyll på med en kvarts liter vätska före träningsrundan. Kolla färgen på din urin: om den är klar eller ljusgul har du en bra vätskebalans i kroppen.

Lyssna på kroppens signaler
Det är inte i dag som du ska sätta personligt rekord. Sänk ambitionerna och var lyhörd för kroppens signaler. Symptom som yrsel, muskelkramp och huvudvärk kan vara tecken på att du är på väg att få värmeslag och då kan du tvingas avbryta träningspasset.

Välj rätt tidpunkt
Om du har möjlighet att träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen så undviker du de högsta temperaturerna och den starkaste solstrålningen. Om du däremot tränar mellan kl. 11 och 15 bör du vara försiktigare.

Klä dig rätt
Ta fram de träningskläder som är bäst lämpade för träning i värme. Välj shorts och t-shirt i ljusa färger tillverkade av lätta, luftiga material som transporterar bort svetten från huden.

Fler tips hittar du här: aktivtraning.se